ANNONS

”Väldigt ovanligt att tjejer slåss i Haninge”

Mitt i har frågat ungdomar i Haninge om våld och hot efter den uppmärksammade misshandels- och hotdomen.
Mitt i har frågat ungdomar i Haninge om våld och hot efter misshandels- och hotdomen.
Mitt i drog ut och frågade Haninges ungdomar: Hur vanligt är det att flickor i högstadiet och gymnasiet hotar varandra och slåss – och hur mycket bråkas det överhuvudtaget?
ANNONS

Mitt i har berättat om en misshandelsdom, som vittnar om en parallellvardag för flera Haningetjejer där hot, och ibland även våld, är en del av vardagen.

Därför drog Mitt i ut och frågade Haninges ungdomar: Hur vanligt är det att flickor i högstadiet och gymnasiet hotar varandra och slåss – och hur mycket bråkas det överhuvudtaget?

Hur vanligt är det att flickor i högstadiet och gymnasiet hotar varandra och slåss – och hur mycket bråkas det överhuvudtaget?

Flicka, 16 år, Haninge
"Jag flyttade nyligen till en skola i Haninge från Tumba. Än så länge tycker jag det är tryggare i Haninge än i Tumba. Det är inte samma tjafs här."
Flicka, 18, och flicka, 17, Haninge
"Det finns rätt klara regler på vår skola i Haninge. Bråkar du, blir du tillfälligt avstängd några dagar. Bråkar du igen blir du avstängd permanent och alla lärare på skolan vet om att du inte får komma in. När tjejerna är oense, brukar man kunna redan ut det genom att snacka. Det stora problemet är mer att många killar stör tjejerna när vi bara vill plugga. Så fort man kanske vill ha kort kjol och visar ben någon dag, så får man höra det hela dagen. Det borde skolan göra något åt för det ger ingen avstängning."

"Tjejvåldet är absolut inget stort problem i vår skola. Problemet är en del av killarna. Visst bråkar en del av dem i gäng vid bussarna utanför Haninge centrum. Men framförallt kommenterar flera av dem ständigt hur vi tjejer på skolan ser ut, vad de tycker om våra kroppar. En del killars uppträdande mot tjejer i Haninge är ett betydligt större problem än våldet"
Flicka, 17 år, Haninge
"Jag tycker det är väldigt lugnt och bra stämning på min skola i Haninge. Det finns inget jag sett som jag tänker oroar mig. Tjejslagsmål har jag aldrig sett."
Pojke, 14 år, Haninge
"De flesta slagsmålen sker inte inne på skolan, utan utanför. Det är fortfarande mest killar som slåss. Att skolorna är stora behöver inte alltid betyda att de är bråkigare än de mindre. Jag vet att det finns mindre skolor i Haninge som är stökiga."

"Hade det varit fler väktare och poliser som rört sig runt skolorna i Haninge tror jag att bråken minskat. Det är svårt för lärarna att ha koll på allt som sker"
Flicka, 17 år, Haninge
"På min skola håller vi ihop väldigt bra. Vi kommer alla med helt olika bakgrunder men har alla hamnat på samma skola i kommunen. Man bemöter varandra trevligt och alla respekterar varandra"
Pojke, 14 år, Haninge
"Det beror väldigt mycket på vilken skola man går på i Haninge. På de stora skolorna i kommunen känns det som att det oftast blir bråkigare"

"Det är en del rykten om att det är mycket bangers och vapen på en viss skola i Haninge och att lärarna ofta tvingas bryta lektionerna – men man vet ju inte om det stämmer?"

"Jag går på en liten lugn skola i kommunen. Det är nolltolerans mot mobbning och misshandel, så ingen gör något mot någon annan"
Flicka, 16 år, Haninge
"Jag gillar både Stockholm och Haninge, och flyttade precis hit från Serbien. Tjejer och killar är trevliga mot varandra. Något bråk har jag inte sett överhuvudtaget".
Kvinna, 20, Haninge
"Min personliga uppfattning från min skola i Haninge var att det var en rätt trygg plats för tjejer och att det sällan var bråk. Men jag tror att det blivit vildare i dag. Det är inte så många svenska elever kvar på skolan jag gick på, och jag tror det är bra för miljön om det är mer blandade bakgrunder bland eleverna"

"Det jag har märkt är att främlingsfientligheten ökat sista året – men det är en otrygghetskänsla jag känner generellt när jag är ute och går i Haninge, och den är inte kopplad till skolmiljön"
Flicka, 17 år, Haninge
"Det är väldigt ovanligt att tjejer ger sig på varandra i Haninge. Däremot är det rejäla slagsmål mellan killar ungefär var tredje månad på min skola i Haninge"
Flicka, 17 år, Haninge
"Jag visste inte ens om att tjejer misshandlat varandra vid en skola. Jag skulle säga att tjejbråk är väldigt ovanligt i Haninge. Jag har inte sett eller hört om ett enda på min skola"
Flicka, 17 år, Haninge
"Det finns såklart tjejer som misshandlar varandra i vissa kretsar i Haninge, men de kretsarna håller man ju sig undan"
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.