Våldsam stalker dömdes till sluten vård

Örfilar, hot och förföljelse.

Det var vad kvinnan utsattes för vid flertal tillfällen efter att relationen tagit slut.

Nu ska mannen, en 43-årig Lidingöbo, vårdas vid en rättspsykiatrisk avdelning.

Paret träffades i mars 2015 och inledde en relation. Deras mammor hade länge varit bra vänner och mannens mamma tyckte att det var olämpligt för paret att fortsätta träffas ”eftersom de var som familj”. Kvinnan höll med och valde att avsluta relationen, vilket 43-åringen inte accepterade.

Han sa att ”han aldrig skulle släppa henne” och om han någonsin såg henne med en annan kille ”skulle det vara synd om den killen”. Han hotade även med att skada sin egen mamma och syster om relationen tog slut.

Av rädsla för att någon skulle bli skadad valde kvinnan att fortsätta relationen – trots att den många gånger var destruktiv och att mannen kunde bli mycket aggressiv.

Vid ett tillfälle fick kvinnan två örfilar. Vid ett senare tillfälle har mannen sagt i telefon att ”förut blev det stryk, nästa gång får du två kulor i knäna”.

Vid ett annat tillfälle ska mannen ha hotat henne via e-post, där han bland annat skrev ”du ska få så mycket stryk och jag tror ingen i denna värld kan stoppa mig”

Trots det kontaktförbud 43-åringen hade mot henne tog han vid minst 18 tillfällen mellan juli och oktober kontakt med henne, sedan ytterligare ett tiotal tillfällen bara under november månad.

Tingsrätten slog fast att 43-åringen ska dömas för olaga förföljelse med påföljden att han ska ”överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning”. Mannen ska dessutom betala 30 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Mannen överklagade till hovrätten som nu går på tingsrättens linje och fastställer domen om bland annat olaga förföljelse.