ANNONS

Våldsam styvmor höll hel familj i skräck

Det var här, på Barnahus, som barnen förhördes och berättade om sin tid hos styvmamman.
Det var här, på Barnahus, som barnen förhördes och berättade om sin tid hos styvmamman.
Kall och varm dusch, straffsittning på pallen, misshandel och tvångsklippning. Under tre år levde barnen i ständig skräck för sin styvmor som höll familjen isolerad från släkt och vänner. Nu har den 54-åriga kvinnan dömts till fängelse.
ANNONS

– Det är ett ovanligt ärende med tanke på att brottsligheten pågått under en ganska lång tid, säger kammaråklagare Carolina Frohm som varit förundersökningsledare.

Allt uppdagades i maj när personal i en butik som barnen besökte fick en känsla av att det inte stod rätt till med barnen, och därför tillkallade polis.

Då avslöjades att barnen som är i grundskoleåldern misshandlats fysiskt och psykiskt av sin styvmor under sju års tid.

Lydnad och underkastelse

Även pappan ska ha misshandlats och brutits ned av styvmodern som krävde blind lydnad och underkastelse.

Tingsrätten dömde styvmodern, mot hennes nekande, till fängelse i två år för grov fridskränkning. Bland bevisningen fanns barnens dagboksanteckningar och flera vittnesmål, bland annat från barnens biologiska mamma som inte fått träffa barnen sedan 2014.

ANNONS

Isolerades från släkt och vänner

Av förundersökningen framgår det att släkt, vänner och skolpersonal redan för några år sedan förstod att det var något underligt med styvmodern och pappan. Omgivningen såg att barnen gick ner i vikt och att de började klä och bete sig annorlunda. De slutade umgås med vänner och pratade inövat om sina känslor och att sa att de hatade sin biologiska mamma. Alla telefonsamtal till familjen kontrollerades och sköttes på högtalartelefon – så att alla kunde höra vad som sades.

Flera orosanmälningar gjordes, men ingenting ledde till att situationen förbättrades.

Det var i ett sådant här förhörsrum på Barnahus i Stockholm som barnen berättade om sina upplevelser. Foto: Erik Lejdelin

Misshandlades och tvingades hata varann

Det var först när polisen började nysta i saken som det avslöjades hur barnen slagits och sparkats, bestraffats och tvingats leva efter strikta scheman. Förutom tillrättalagda dagböcker där de skulle uttrycka sin kärlek till styvmodern uppmuntrades barnen i en särskild ”lek” att hata varandra. De fick bland annat duscha varmt och kallt och under en sommarmånad tvingades ett av barnen sitta på en pall från morgon till kväll för att styvmodern hittat damm i hennes rum.

”Energi” från de döda

I ett annat fall skull ett av barnen sitta på en kyrkogård i flera timmar för att få ”energi” från de döda och ett av barnen bestraffades med tvångsklippning. När barnen hade blåmärken eller andra spår efter misshandel hölls de hemma från skolan så att ingen skulle se.

Familjen isolerade sig från övriga familjemedlemmar som till slut inte fick någon kontakt med pappan eller barnen. När socialtjänsten efter orosanmälningar kallade familjen till möten hade barnen instruerats att ljuga om hur de hade det och därför ledde inte mötena till några fler åtgärder för att få stopp på styvmodern.

Mitt i har sökt styvmoderns advokat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.