Ordningsvakterna som vållat kritikstorm under året

Gravida kvinnans egna ord om händelsen.
Vid Hötorget trycktes en gravid kvinna ner mot en bänk av ordningsvakter.
Senaste tiden har det inträffat flera uppmärksammade fall där ordningsvakter anklagats för övervåld.
Flera av händelserna har ägt rum i Stockholms innerstad.
Mitt i sammanfattar fem misstänkta eller redan dömda brott.

1. Hötorget, tunnelbanan 31 januari 2019

En gravid kvinna sitter på gröna linjen med sin femåriga dotter. När två biljettkontrollanter ber henne visa upp sin biljett hittar hon den inte. Hon får en böteslapp som hon inte vill betala och ombeds gå av tunnelbanan vilket hon protesterar mot.

Ett flertal ordningsvakter tar över och försöker avvisa kvinnan. När tåget rullar in på Hötorget tar de tag i henne och släpar ut henne. På perrongen trycks hon ner mot en bänk och tumult uppstår. Händelsen filmas och klippet blir viralt på bara några timmar.

Två vakter stängs av i väntan på utredning inom vaktbolaget och både vakterna och kvinnan polisanmäls.

2. Östermalmstorg, tunnelbanan 19 januari 2019

En kvinna och hennes två manliga kompisar går av röda linjen vid Östermalmstorg. På perrongen tar de fram kameran och börjar fota varandra. Några ordningsvakter kommer fram och säger åt dem att inte överträda den vita linjen.

De kommer sedan tillbaka och anklagar kvinnan för att ha blottat brösten och sällskapet säger att det inte stämmer.

Ordningsvakterna tar tag i en av männen och när kvinnan säger att de överreagerar tar de i stället tag i henne och för henne hårdhänt till ett rum, medan hennes vänner stillsamt upprepar att hon inte har gjort något fel.

Händelsen polisanmäls men utredningen läggs ned, då det enligt förundersökningsledaren inte finns tillräckligt med bevis – trots att händelsen finns på film.

3. Åhléns city, 18 januari 2019

När Jöns Hellsing handlat på Åhléns city i centrala Stockholm lägger han varorna i sin privata kassa. På vägen ut stoppas han av två väktare som griper tag i honom och anklagar honom för att ha snattat. Han tvingas släppa väska och kassar och väktarna är övertygade om att han snattat – de tror inte på vad han säger.

Han tas till ett rum i varuhuset där det senare framkommer att han har ett kvitto på köpet av varorna som väktarna tror att han tagit.

Jöns upplevde väktarnas agerande som ett övergrepp och har polisanmält dem för att markera, även om han inte tror att anmälan kommer leda någonstans.

4. Fridhemsplan, 27 maj 2018

Ett gäng vänner är på väg hem och ska ta tunnelbanan från Fridhemsplan. Vid spärrarna stoppas en man helt oprovocerat av två ordningsvakter. De puttar till honom i ryggen och hans fru börjar protestera verbalt. Hon brottas ner på golvet av en av ordningsvakterna som sätter sig gränsle över henne och håller om hennes hals i ett strypgrepp. Händelsen fångas på film.

Vännerna fullföljer inte polisanmälan men ändrar sig när de får höra om händelsen med den gravida kvinnan vid Hötorget. Det visar sig att två av ordningsvakterna är desamma som var med när den gravida kvinnan brottades ner på perrongen på Hötorget i januari i år, rapporterade DN.

5. Stureplan, 9 februari 2018

En kvinna är på en nattklubb vid Stureplan. En manlig ordningsvakt hotar henne och säger att han ska polisanmäla henne för brott – om hon inte har sex med honom. Så står det i åtalet mot honom som kom i mars 2019.

Ordningsvakten misstänks för våldtäkt och tjänstefel, samt för våldtäkt i ytterligare ett fall på en annan Stureplansklubb. Enligt åtalet tvingade ordningsvakten en kvinna att ha sex med honom, trots att hon visade att hon inte ville samt var berusad.