Våldsamt år med vapen i västerort

Förra året var antalet anmälda mord- och dråpförsök med skjutvapen det högsta på sex år i västerort.

Men sedan polisens razzia i höstas har det lugnat ner sig.

Under 2013 anmäldes 83 fall av försök till mord eller dråp med skjutvapen i Stockholm.

Det är den högsta siffran på sex år. Mer än hälften av dem, 43 anmälda brott, inträffade i västerort. Det visar statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet.

– Det är egentligen inte gänguppgörelser, utan handlar mer om konkurrens om narkotikamarknaden, säger Krister Ek, chef för spaningssektionen vid Västerortspolisen.

– Det handlar mycket om hierarkier, man vill visa vem som bestämmer.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om skottlossningarna som ägde rum förra året. I oktober genomförde polisen en stor räd på 15 olika adresser, de flesta i västerort, där de grep elva personer. Flera av dem är nu misstänkta för grova narkotikabrott.

Krister Ek säger att det var tungt med alla skottlossningar, men att det nu har vänt.

– Sedan vi gjorde insatsen i höstas har vi märkt av en markant skillnad på flödet av den här typen av brott. Den allmänna känslan och stämningen i området är också lugnare, säger Krister Ek.

Han har jobbat med liknade brott i västerort sedan 2001 och han upplever att klimatet har blivit våldsammare de senaste åren.

– Incidenter där det förekommer skottlossning har ökat sedan 2005. Tillgången till vapen har ökat i Sverige, dessutom är det ganska tamt vad gäller straffen för vapenbrott.

– Innehav av vapen ger kanske böter eller ett mildare straff, men det är ju jätteallvarligt, man kan faktiskt döda någon med det.

Han tror att de unga som håller på med vapen har en övertro på sig själva.

– De tror att de är odödliga, vilket kan hänga ihop med att många är narkotikaberoende.

– Om det inte var för att intensivvården på sjukhusen var så bra, så skulle fler vara döda. Många som kommer in svävar mellan liv och död.

Man vässar mot varandra och försöker ta tillbaka mark.Krister Ek Västerortspolisen