Ökade våldsbrott och positiva exempel – polisen mötte Väsbyborna

Väsby kommunpolis Daniel Wilhelmson Emma Rauf Otworowski ledningssamordnare kommunen i Upplands Väsby Polis Medborgardialog Brottslighet Otrygghet 140519
Väsby kommunpolischef Daniel Wilhelmsson och Upplands Väsby kommuns ledningssamordnare Emma Rauf Otworowski.
Våldsbrotten i Upplands Väsby har fördubblats och på flera platser sker droghandeln öppet. Många Väsbybor känner sig otrygga kring stationsområdet, men enligt polisen skiljer sig inte Väsby från andra kommuner.

Droghandel bakom gängslagsmålen i Väsby

Mellan fotbollsplanen och matsalen på Runby skola står en polisbil parkerad. Under tisdagkvällen träffade lokalpolischef Emil Anderson och Väsbys kommunpolis Daniel Wilhelmsson oroliga medborgare för svara på frågor.

Den öppna droghandeln och våldsbrott som personrån och misshandel har ökat de senaste åren. Enligt polisen ligger antalet anmälda rån i Väsby på omkring 15 stycken hittills i år, vilket nästan är en fördubbling jämfört med de två senaste åren.

Brottsligheten härleds i huvudsak till konflikter mellan ungdomsgrupperingar som konkurrerar om droghandeln. Emil Andersson menar att den ökade droghandeln beror på mer liberal inställning till narkotika i samhället, samtidigt som ungdomar dricker mindre alkohol.

Upplands Väsby Polis Lokalpolischef Emil Andersson Väsby kommunpolis Daniel Wilhelmsson Medborgardialog FTV 140519

Ser likadant ut i Stockholms grannkommuner

Flera trygghetsundersökningar som både kommunen och polisen gjort visar att omkring hälften av Väsbyborna känner sig otrygga, särskilt i området kring pendeltågsstationen.

Poliserna bekräftar och uttrycker förståelse för otryggheten, samtidigt som de lyfter in den i ett tidsperspektiv.

– För 40 år sedan var man rädd för raggare till exempel, men nu skrattar vi åt dem, säger Emil Andersson.

– Vi är otryggare idag, men egentligen utan anledning.

Polisen menar att brottsligheten i Upplands Väsby egentligen inte skiljer sig från andra kommuner.

– Upplands Väsby sticker inte ut i statistiken. Vi har rån och droghandel i hela Stockholmsregionen, även i kommunerna här i närheten. Det är omöjligt att jobba emot oss och tro att man ska vinna, vi måste jobba med det allihop, säger lokalpolischef Emil Andersson.

Finns en positiv utveckling

En kvinna berättar hur hon upplever att skadegörelsen i hennes bostadsområde ökat. Väsbys kommunpolis Daniel Wilhelmsson säger att den faktiskt minskat och lyfter bostadshusen vid Hagvägen och Runby torg som ett positivt exempel.

Det fanns tidigare problem med droghandel och skadegörelse, men tillsammans med fastighetsägarna har polisen lyckats arbeta bort många av problemen.

– Idag får jag knappt några samtal alls därifrån, säger Daniel Wilhelmson.

– Vi vet i stort sett vilka alla i ungdomsgängen är, men vi behöver hjälp av medborgarna för att få reda på detaljer.

Stort bråk i Runby – 20-tal personer i slagsmål

Efterlyser samverkan mellan alla

Daniel Wilhelmson lyfter gruppen För ett tryggare Väsby, vuxenvandringsgruppen som försöker störa ut brottsligheten genom att vandra omkring i stökiga områden. Sedan början av mars har gruppen fått över 500 medlemmar på Facebook.

– Det bästa ni kan göra är att gå med oss och försöka störa ut dem så mycket som möjligt, säger Tomas Söderberg som är initiativtagare till För ett tryggare Väsby.

Linda bor i Runby och Alexandra i Sigma.

Linda bor i Runby och Alexandra i Sigma.

Stor oro för barnen

Flera personer lyfter att de känner en oro över att låta sina barn röra sig i stationsområdet om kvällarna. Efter mötets slut berättar Linda, som bor i Runby, att hon inte vågar låta sin nioåriga son cykla till träningen själv.

– Jag kände mig inte överdrivet otrygg innan och tror på det polisen säger om självförvållad otrygghet. Men jag kommer fortfarande inte att släppa iväg min son.

Anneli bor också i Runby och är besviken över att inte fler deltog på mötet.

– Alla klagar ju men det var ingen som kom. Det var väldigt bra information och jag tycker att polisen gör ett bra jobb, säger hon.

Även hon är orolig för sina barn. Hon låter inte sin 20-årige son röra sig själv i området på kvällarna och ska åka och hämta honom när han kommer tillbaka från kvällens fotbollsmatch mellan Hammarby och Östersund.

Alexandra är den enda ungdomen på mötet. Hon är 18 år och säger att hon inte känner sig otrygg, men att det är obehagligt att gå bland grupperna på stationen.

– Jag har känt många som hänger på stationen men gjort mig av med dem som vänner. Det polisen säger stämmer ju. Men insatserna de vill göra är sådär, många anmäler inte för att de är rädda för att själva bli utsatta, säger hon.

Nytt jätteslagsmål i Väsby – 20-tal inblandade