Våldsbrott utomhus minskar på Värmdö

Skärgårdsvägen i Värmdö är en väg det händer många brott på.
På Skärgårdsvägen skedde flera av utomhusbrotten.
Inför valet har alla partier gjort tryggheten till sin viktigaste fråga. Hur tryggt är Värmdö? Vi har siffrorna som visar var brotten utomhus sker. Här är risken att drabbas av brott på gator och torg låg. 
– Värmdö är en av de tryggaste platserna i regionen, säger Magnus Mohlin, kommunpolis.  
Ändå försöker kommunens politiker överträffa varandra i trygghetssatsningar .

Antalet våldsbrott utomhus i Värmdö går ner. 

– Trenden är nedåtgående. Värmdö är en av de tryggaste platserna i regionen, säger kommunpolis Magnus Mohlin.

Förra året anmäldes 588 brott utomhus i Värmdö kommun mot 634 året innan enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ som tagits från specifik till Lokaltidningen Mitt i. Majoriteten av dem var skadegörelse- och stöldbrott.  91 våldsbrott som misshandel, personrån och våldtäkt utomhus anmäldes. Kring Gustavsbergs centrum, som tidigare varit det stökigaste området i kommunen pekar också brottsligheten nedåt. 

Ändå är otrygghet en fråga på tapeten och politiker från höger till vänster svarar med olika satsningar. Moderaterna tog initiativet till den så kallade Trygghetskartan där Värmdöborna själva ska kunna gå in och markera trygga och otrygga platser. Socialdemokraterna vill se trygghetsvakter i kommunen.

Magnus Mohlin känner inte igen bilden av ett stökigare Värmdö som tecknas.

– Om man ser till hur stor risken är att bli rånad, nedslagen eller våldtagen på gatan så är den oerhört liten. Men trygghet är en personlig uppfattning som inte jag kan påverka, säger han.

Var kommer då känslan av otrygghet ifrån tror du?

– Jag tror att sociala medier påverkar där samma händelser går om och om igen, till exempel personrånen i Nacka. Förr såg man saker på Aktuellt eller Rapport. Nu skriver ni på Mitt i Värmdö, sociala medier och andra. Man kan läsa om samma händelse på sex, sju ställen. Jag brukar säga på föräldramöten jag besöker att det där vi läser på facebook idag, det hände för tio, femton år sedan också, bara att vi inte såg det då.  Världen har blivit mindre och vi vill veta mer och mer. Det tror jag kan skapa oro, säger han.

 Men det här att polisstationen har lagt ner på Värmdö. Gör inte det kommunen mer otrygg? 

– Polisskylten har ett väldigt stort symbolvärde. Visst behöver vi bli fler poliser. Men det betyder inte att våra utryckningar var mer effektiva innan omorganisationen. Då kanske man såg en polis oftare. Nu lägger vi i stället polisresurserna när det behövs bäst. Man kan tänka såhär: Ju färre poliser ni ser, desto tryggare är det, annars hade vi omprioriterat.

Finns det några brott som är problem i Värmdö?

– Trafik, rattonykterhet och hastigheter. Det är en mer reell oro än att bli nedslagen utomhus. Vi jobbar också med krogar, bråk vid stängningsdags och ansvarsfull alkoholutskänkning. Vi har 80-talet utskänkningstillstånd här. Men det är många krogar som är säsongsbetonade.