ANNONS

Karta: Våldsbrotten ökar runt Gullmarsplan

806:an mellan Söderby i Haninge och Gullmarsplan räddas.
Gullmarsplan är en av de fem mest brottsutsatta stationsområdena.
Gullmarsplan är en av de mest brottsutsatta tunnelbanestationerna i Stockholm.
Ett tidigare projekt för att öka tryggheten i området har runnit ut i sanden. Och det senaste året har våldsbrotten tvärtom ökat, visar polisens statistik.
unnit
ANNONS

Gullmarsplan ligger på femte plats över de mest brottsutsatta tunnelbanestationera i Stockholm. Mitt i söderort har med hjälp av polisens eget positionssystem kartlagt de rån, misshandelsfall och våldtäkter som inträffat utomhus de senaste två åren. Det visar att 126 våldsbrott skett inom en radie av hundra meter från Gullmarsplans entré.

Polisen: För mycket våldsbrott där

– Det är det område som är mest belastat vad gäller våldsbrott i syddelen. Det går inte att jämföra med Stureplan eller Medborgarplatsen eftersom det inte är krogtätt, men det är en knutpunkt med resande till och från krogar. Det är ett bekymmersamt läge. Det är inte katastrof, men vi har lite för mycket våldsbrott än vad vi kan acceptera, säger Tony Sörensen, lokalpolisområdeschef vid Globenpolisen.
Gullmarsplan är en av de största knutpunkterna i Sverige och det passerar väldigt många människor här varje dag. SL har alltid ordningsvakter där och Gullmarsplan är även en prioriterad plats för Globenpolisen.
– Vi har extra resurser där vid matchdagar och på helgkvällar. Vi har alltid poliser där initialt på helgkvällarna, men händer det sedan något i Slakthusområdet eller Arenaområdet måste de åka dit, säger Tony Sörensen.

Trygghetsprojekt nedlagt

För några år sedan startade polisen ett projekt för att öka tryggheten vid Gullmarsplan.
– Många kände sig otrygga, bland annat på grund av missburkarna som samlas där. Vi jobbade mycket med synligheten. Vi skulle vara synliga på olika tider och platser och vi gjorde trygghetsvandringar. Vi arbetade både civilt och i uniform, säger Peter Eneman, som ledde projektet.
Men trots hög målsättning verkar trygghetsprojektet ha runnit ut i sanden vid polisens omorganisation.
Tony Sörensen har tidigare arbetat i innerstan, där polisen hade ett nära samarbeta med krögare, men vid Gullmarsplan finns inte samma förutsättningar.
– Man passerar full och dum och råkar i luven på någon och då sker brott.

Våldsbrotten ökar

Flest brott sker dygnets första timme, mellan midnatt och 01, visar statistiken. Tre gånger så många män som kvinnor misshandlas.
Polisens positionssystem visar också att våldsbrotten runt Gullmarsplan har ökat det senaste året.
– Det grova våldet minskar totalt i samhället, även om det kan vara så att det ökar på en enskild plats. Men det sker många brott i samband med fotbollsmatcher, vi har haft en del våldsamma upplopp på tunnelbanestationen. Då blir det många anmälningar på ett och samma tillfälle och det kan få statistiken att skjuta i höjden, säger Tony Sörensen.

Politiker vill öka tryggheten

Majoriteten i stadshuset satsar 25 miljoner de närmaste åren för att öka tryggheten genom bland annat bättre belysning. Oppositionen vill särskilt prioritera områdena runt tunnelbanestationerna.
– Det finns ett antal exempel som är ganska tydliga, där det är rätt stökigt, som till exempel Gullmarsplan, Farsta strand och Ropsten, säger Cecilia Brinck (M).
Att brottsligheten ökar kring Gullmarsplan ökar går stick i stäv med majoritetens mål om ökad trygghet och minskad brottslighet.
– Det är klart att man inte ska känna sig otrygg där. Om det händer mer där får vi ta en diskussion med landstinget och stadsdelen, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

 

Kartan visar alla misshandelsfall, rån samt våldtäkter/våldtäktsförsök som anmälts utomhus i Stockholms län mellan den 1 oktober 2014 till den 1 november 2016. Klicka på en punkt för att få mer information. Ju rödare punkt desto fler brott på samma plats.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.