Våldsdåd sprider oro bland motionärer

Maria Gonzalez Andréasson brukar motionera med sin familj – José Gonzalez, Amanda, Michaelah och Emilio. Oftast har de även med sina hundar Nicko och Papi.
Maria Gonzalez Andréasson brukar motionera med sin familj – José Gonzalez, Amanda, Michaelah och Emilio. Oftast har de även med sina hundar Nicko och Papi.
Mordet i Upplands Väsby, en våldtäkt i Sätra och flera kvinnoöverfall i Huddinge under våren.

Det har gjort flera kvinnor otrygga, inte minst i motionsspåret.

Det var för drygt två veckor sedan som en ung kvinna blev överfallen och mördad i Upplands Väsby i ett motionsspår. Mordet blev mycket uppmärksammat, inte minst på sociala medier där hashtaggen #springmedkärlek lanserades.

Otryggheten i motionsspåret och på stan är något som märkts av även i Huddinge. Maria Gonzalez Andréasson är en av de kvinnor i Huddinge som känner sig otrygga när de motionerar. Hon har framför allt försökt lösa problemet genom att göra motionen till en familjeaktivitet.

– Men om jag måste gå ensam när det är mörkt brukar jag gå där det är mer folk, för det känns som att det är större chans att någon ser om något skulle hända då. Jag undviker att gå på öde ställen själv, säger hon.

Hon har även en app på sin mobiltelefon där hennes make ser var hon är.

– Det är en säkerhet. Men det känns skittråkigt att det ska behövas, säger Maria Gonzales Andréasson.

För att känna sig tryggare när hon rör sig utomhus på kvällar har hon och hennes man även börjat träna Kyokushinkai-karate.

– Det känns som att klimatet har blivit så nu. Det känns förfärligt. Klart man känner sig otrygg efter det som hände flickan i Väsby och Lisa Holm i Västra Götaland. Jag började träna karate för att kunna försvara mig själv, säger hon.

José Gonzalez har planer på att starta en karateklubb i Huddinge, och han kommer tidigt att träna sina döttrar i karate.

– Det är inte kul att kvinnor inte kan motionera utan att vara oroliga, det håller inte. Att bidra med lite trygghet till Huddinge är det minsta man kan göra, säger han.

Intresset för självförsvar delas av betydligt fler, enligt Jesper Wahlund som håller i kurser i kvinnligt självförsvar.

– ABF Huddinge sa att de aldrig tidigare haft mer föranmälningar på en ny kurs förut. Det kan tyvärr vara en trend att folk känner sig mer otrygga, säger han.

På sina kurser lär han ut tips på hur man undviker att hamna i otrygga situationer, grundslag och hur man bäst tar sig ur olika grepp.

– Känner man sig otrygg ska man göra allt för att undvika att hamna i de situationerna. Jag brukar säga att det inte finns någon annan regel än att överleva, säger Jesper Wahlund.

träning på ett tryggt sätt erbjuds av flera klubbar. Till exempel fri­idrottsklubben Huddinge AIS vars långdistansgruppstränaren Anders Berglund säger att alla som vill är välkomna till dem.

– Det är läskigt det som har hänt. Men vi tränar alltid i grupp så det skulle aldrig kunna hända något. Det är ett bra och tryggt sätt att träna tillsammans i grupper. Inte bara för att det är tryggt utan för att det kan vara kul att springa med folk också, säger han.

Enligt Södertörnspolisen finns det ingen egentlig anledning att känna sig otrygg i motionsspåren. Stationsbefälet Rickard Tegnér säger att överfall på allmänplats är relativt ovanliga.

– Statistiskt sett är inte överfall på allmänna ytor särskilt vanliga. Enligt mitt synsätt kan man känna sig trygg, säger han.

Fakta

#springmedkärlek hedrar mördad

Efter mordet i ett löpspår i Upplands Väsby har människor i hela Sverige lagt upp bilder på sociala medier med taggen #springmedkärlek.

Initiativet skapades av nätverket Springande tjejer på facebook och tanken var att folk skulle ge sig ut i löpspåren runt om i landet för att hedra den 21-årige löperskan.

På söndagen veckan efter mordet hade 20 000 personer anmält sig till evenemanget.