ANNONS

Döms för våldtäkt – skyllde på sömngång

Mannen uppger att han sov under våldtäkten, men en sömnforskare menar att han var vaken.
Mannen uppger att han sov under våldtäkten, men en sömnforskare menar att han var vaken.
Våldtäkten ägde rum i en lägenhet i Kungsängen förra året. Brottsoffret låg och sov när en 29-årig man våldtog henne. I bevisningen hörs en sömnforskare, eftersom förövaren menar att han också sov.
ANNONS

En 29-årig man i Kungsängen har dömts till ett års fängelse för våldtäkt, som beskrivs som mindre grov. Övergreppet ägde rum i en lägenhet medan kvinnan sov.

Mannen menar att han också sov under gärningen och förnekar brottet. Han hänvisar till en rapport från Åklagarmyndigheten om somnambulism (sömngång). Sexuella handlingar under sömngångarbeteende kallas för sexsomni.

Sömnforskare uttalar sig

Åklagaren har med anledning av detta tagit in expertis från professorn och sömnforskaren Jerker Hetta. Han menar att det råder konsensus inom vetenskapen att sexsomni existerar, men att det är ovanligt. Efter att ha tagit del av förhör från förundersökningen bedömer han att mannen varit vid medvetande under våldtäkten.

Han berättar vidare att sexuella handlingar i sömnen ofta sker ”motoriskt” och lite klumpigt. Personen är svår att väcka och har ofta glasartad blick och stelt ansiktsuttryck. Flera inslag i mannens handlande under våldtäkten talar emot ovan nämnda beteende, enligt Jerker Hetta.

Ska betala skadestånd

Nu ska mannen betala 85 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.