Tre män döms för grova våldtäkten i Björns Trädgård

Tre män döms för våldtäkten i Björns trädgård på Södermalm i Stockholm.
Våldtäkten skedde i leksakståget i Björns trädgård.
Tre män lurade in kvinna i leksakståg i Björns trädgård och våldtog henne. Nu döms männen för grov våldtäkt, rapporterar Aftonbladet.

Det var på sent på fredagskvällen den 9 november som en kvinna anmälde att tre okända män våldfört sig på henne på lekplatsen i Björns trädgård.

Männen ska ha lurat in kvinnan i lekparken, där de ska ha våldtagit henne i leksakståget som finns där, något Mitt i tidigare rapporterat om.

Lekplatsen tillhör en förskola.

Döms till fängelse och utvisning

I dag, måndag, dömdes männen av Stockholms tingsrätt. Två av männen döms till fängelse, den tredje till rättspsykiatrisk vård, rapporterar Aftonbladet.

Männen ska också utvisas från Sverige. De förbjuds att återvända på 15 år. De ska också betala 205 000 kronor i skadestånd till den utsatta kvinnan.

Männen döms enligt nya sexualbrottslagen som bygger på frivillighet, den så kallade ”samtyckeslagen”.

Var i en ”särskilt utsatt situation”

Under rättegången påstod männen att kvinnan deltog frivilligt, men Stockholms tingsrätt menar med sin dom att kvinnan på grund av berusning var i en ”särskilt utsatt situation”, skriver tidningen.

– En person som befinner sig i en särskilt utsatt situation kan enligt den nya sexualbrottslagen aldrig anses delta frivilligt i en sexuell handling. En sådan person har nämligen klart begränsade möjligheter att freda sin sexuella integritet. I målet var det uppenbart att männen på ett otillåtet sätt utnyttjade den uppkomna situationen, säger chefsrådmannen Erik Lindberg enligt ett pressmeddelande.

Tingsrätten bedömer våldtäkten som grov eftersom det var flera personer som förgrep sig på kvinnan.