ANNONS

Efter våldtäkterna – Danderyd skärper kontroll av personal

Carina Erlandsson, Danderyd, polisutdrag, våldtäkt
Numer kräver Danderyds kommun utdrag från belastningsregistret vid anställning.
I höstas dömdes en man, anställd på ett LSS-boende i Danderyd, för flera sexualbrott. Nu skärper Danderyd kraven på arbetsgivares kontroll av anställda inom vård och omsorg.
ANNONS

I augusti 2018 begick den anställde vårdaren två våldtäkter och ett sexuellt ofredande på LSS-boendet i Danderyd där han jobbade. Han dömdes senare för detta.

Som Mitt i rapporterat om var vårdaren redan tidigare dömd för våldtäkt mot barn, vilket väckte frågor om hur han kunnat få en anställning på det privata vårdboendet.

Vi har skärpt reglerna avseende utdrag ur belastningsregistret

Carina Erlandsson, socialnämndens ordförande

Socialnämnden startade en utredning och har nu beslutat om nya krav vid rekrytering inom vård och omsorg, i såväl privat som kommunal regi.

– Nu har kommunen gjort vad vi kunnat för att förhindra att detta händer igen. Vi har skärpt reglerna avseende utdrag ur belastningsregistret så att de krav vi ställer nu är högre, säger socialnämndens ordförande Carina Erlandsson (M).

Utdrag ur belastningsregistret

Sedan i mars i år måste arbetsgivare kräva utdrag ur polisen belastningsregister innan de rekryterar och det gäller alla anställningsformer inom vård och omsorg.

Tidigare har kommunen, med olika formuleringar, enbart krävt att arbetsgivare ska göra ”erforderlig kontroll så att personal är lämplig att arbeta inom verksamhetsområdet”.

ANNONS

– Vi går igenom den här förändringen med varje entreprenör som vi anlitar, säger Carina Erlandsson (M).

Socialnämnden har också verkställt ett beslut om att överta driften av det privata vårdbolag där mannen anställts, trots att han sedan tidigare var dömd för våldtäkt mot ett barn.

– Vi hade en dialog med boende och deras gode män och anhöriga. I den dialogen kom det fram att för att de skulle fortsätta ha ett förtroende för verksamheten behövde kommunen ta över driften.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.