Våldtäktsmännen fann offer på nätet

Flera fall av våldtäkter mot minderåriga efter kontakter på nätsajter har varit aktuella i rätten på senare tid.
Flera fall av våldtäkter mot minderåriga efter kontakter på nätsajter har varit aktuella i rätten på senare tid.
En 15-årig flicka från Roslagen våldtogs flera gånger av män som tog kontakt med henne via ett nätforum.

Att män söker upp flickor på internet sker flera gånger dagligen, menar såväl polisen som ansvarig för kontaktsajten kamrat.com.

Den 15-åriga flickan kom via sajten kamrat.com i kontakt med en 28-årig man. Mannen, som kom från en annan del av Stockholm och uppgav att han var 18 år, bad att få flickans telefonnummer.

I domen kan man läsa att de stämde träff, och när de sågs vid en lekplats vid en skola i Roslagen hade mannen med sig sin 2-åriga dotter. Medan dottern lekte i parken våldtog mannen flickan bakom ett hus. Ytterligare tre gånger förgrep sig mannen, enligt domen, på flickan.

Även en annan man, en 38-åring, kom i kontakt med flickan via kamrat.com. När de sågs hade han sex med henne i sin bil.

Nu har de bägge männen, mot sina nekanden, dömts av Attunda tingsrätt för våldtäkt.

28-åringen, som erkänt att han haft sex med flickan men nekat till brott, dömdes till fyra års fängelse. Medan 38-åringen, som helt nekat, fick tre års fängelse.

Samtidigt som fallet med den 15-åriga flickan avgjordes dömdes en 36-årig man i södra Stockholm till fem års fängelse för att via samma internetsajt ha tagit kontakt med en 11-årig flicka. Han våldtog sedan flickan på offentliga toaletter i Huddinge.

Såväl åklagaren som gärningsmannen har överklagat domen och fallet ska tas upp i hovrätten.

Kammaråklagare Emelie Källfelt hade hand om fallet med flickan från Roslagen.

– Jag tycker att gärningsmännen skulle ha fått ett strängare straff. Det blir en vända till i hovrätten, männen har överklagat domen och det har jag också gjort.

Hon arbetar enbart med barnutredningar och menar att det är väldigt vanligt att män tar kontakt med unga flickor via internet.

– Jag har flera sådana fall i min hylla. Våldtäkt är inte så vanligt, utan det jag har mest av är virtuella våldtäkter – att flickorna tvingas posera framför datorn, där bilderna sedan kan användas i utpressningssyfte, säger Emelie Källfelt.

Niclas du Hane är delägare i kamrat.com och även han bekräftar att problemet är stort.

– Män kontaktar unga flickor dagligen på vår sajt, det är tyvärr vanligt.

Sidan har runt 300 000 användare, vilket gör att det är hög trafik. De personerna som har brottsligt uppsåt upplever därför att de är anonyma, tror Niclas du Hane.

– Vi uppmanar våra användare att aldrig lämna ut sitt riktiga namn, sin adress eller telefonnummer till okända personer. Men om något sker så samarbetar vi direkt med rikskriminalen och ger allt. Vi loggar och sparar också allt som skrivs, så användarna går att spåra, säger Niclas du Hane.

Rikskriminalpolisens inspektör Jörgen Lindeberg är verksam på IT-brottsenheten med inriktning på sexuella övergrepp mot barn. Han menar att kamrat.com är en av få svenska sidor som finns kvar.

– Nu är det amerikanska sidor, som Facebook, som gäller. Sedan har flera appar, som Kik, blivit stora. Det försvårar utredningsarbetet att de inte är svenska och vi får hitta andra vägar för att komma åt användarna.

Den enhet som Jörgen Lindeberg jobbar vid har funnits sedan 2010. Om problemen har ökat eller inte under de här åren tycker han är svårt att svara på.

– Vi har utrett ungefär tusen män sedan starten 2010. Oftast begår de här männen väldigt många brott, och det är många barn som är lidande.

Han menar att män som är intresserade av barn söker sig dit där barn är.

– Vi varnar våra barn för snuskiga gubben i parken. Men han finns ju inte längre. Nu är barn och ungdomar på nätet och då följer männen med dit.

Nu är barn och ungdomar på nätet och då följer männen med dit.Jörgen Lindeberg, polis

Fakta

”Var försiktiga med kontakter över nätet”

Internetsajten kamrat.com menar att unga bör vara försiktiga på internet, och att de aldrig ska lämnu ut sitt riktiga namn, sitt telefonnummer eller sin adress till okända personer på en internetsida.

Om träff bestäms med någon okänd uppmanas unga att alltid ta med en vän eller en vuxen.

Polisen anser att föräldrar och skolan bör prata med barnen om internet och om vad kan ske vid kontakt med okända.