ANNONS

SL-förare döms för våldtäkt på passagerare

våldtäkt på buss
SL-föraren döms för våldtäkt mot kvinnlig passagerare på nattbussen.
En SL-chaufför i 60-årsåldern döms till ett års fängelse för våldtäkt mot en kvinnlig passagerare på en nattbuss i västerort. Brottet bedöms som mindre grovt eftersom händelseförloppet var kortvarigt och för att hot eller våld inte ska ha förekommit.
ANNONS

Händelsen ska ha inträffat på en nattbuss på väg genom västerort i mitten av december i fjol. Kvinnan steg tillsammans med flera andra resenärer på bussen vid Centralen. Av övervakningsbilder framgår att hon omgående somnade på sätet.

De andra passagerarna lämnade bussen en efter en och till slut var kvinnan ensam kvar.

Vaknade – föraren satt bredvid

Kvinnan beskriver i förhör hur hon vaknar av att föraren sitter bredvid på sätet och utsätter henne för sexuella handlingar, trots att hon säger nej och försöker mota bort honom.

Hon uppger att hon blev rädd och chockad av situationen, men ville inte blir avslängd från bussen, eftersom hon var rädd att somna ute i kylan och mörkret.

Batterierna i hennes mobiltelefon var urladdade och hon kunde inte ta kontakt med omvärlden.

Släppte ratten

Därefter fortsatte färden och föraren ska enligt domen sedan ha förmått kvinnan att utföra ytterligare sexuella handlingar åt honom medan han körde bussen. Enligt tingsrätten finns det dock inte bevis för att kvinnan inte deltog i dessa frivilligt.

Förutom våldtäkt döms mannen för vårdslöshet i trafik, vilket bland annat ska ha bestått i att han helt släppte ratten för att knäppa upp byxorna. Han ska betala 85 000 kronor i skadestånd till kvinnan för kränkning samt sveda och värk.

SL-chauffören nekar till brott.

Får sparken

Den dömde mannens arbetsgivare är Arriva, som ser mycket allvarligt på det inträffade.

ANNONS

– Brotten är dessutom begångna när han var i tjänst, och det är förstås inte förenligt med att arbeta hos oss. Därför har vi inlett en arbetsrättslig process för att skilja honom från hans anställning, säger Jenny Egeland, kommunikatör på Arriva.