Våldtogs efter krogkväll

Efter en klubbkväll våldtogs och misshandlades en kvinna vid Eriksdalslunden.

En man i 30-årsåldern har nu dömts till tre års fängelse.

Det var natten mot lördagen den 28 februari som en kvinna i 30-årsåldern blev våldtagen och misshandlad. Kvinnan var på väg hem efter att ha varit på nattklubben ”Under Bron” vid Skanstull.

Kvinnan gick vilse på vägen till tunnelbanan och hamnade på den igenvuxna banvallen vid Eriksdalslunden, vid Hammarby Slussväg.

Där träffade hon mannen i 30-årsåldern, som hon inte kände sedan tidigare.

Mannen ska enligt domen ha slagit kvinnan i huvudet och sedan våldtagit henne. Kvinnan har berättat att hon känt sig jagad och panikslagen sprungit för att komma undan. Men att mannen kommit i fatt, slagit henne i bakhuvudet med ett cementblock, sten eller liknande och att hon sedan inte kunde komma undan.

Efter våldtäkten tog sig kvinnan till tunnelbanan för att åka hem. En medpassagerare upptäckte hur hon blödde från huvudet, polis och ambulans tillkallades och kvinnan fick vård på mottagningen för våldtagna på Södersjukhuset.

På kvinnans kläder kunde polisen säkra dna-spår – och fick träff i dna-registret. Fem år tidigare hade mannens dna hittats efter att någon onanerat på en sovande kvinna på tunnelbanan. Dock visste polisen inte identiteten på mannen.

Polisen kunde gripa mannen efter att övervakningsbilder på honom publicerats i en av kvällstidningarnas kriminalprogram.

I förra veckan dömdes han till tre års fängelse för våldtäkt. Han ska även betala 135 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Mannen nekade under rättegången till brott. Mannens advokat, Peter Lindqvist, berättar att han och hans klient ännu inte bestämt sig för om de kommer att överklaga domen.

Åklagare Frida Rylander säger att hon är nöjd med domslutet.

– Det är en bra dom. De har gått på min linje, att mannen inte trovärdig.