Valets vinnare i hemliga samtal

Hemliga förhandlingar pågår i Stadshuset.

Samtidigt står det klart vilka personer som får platserna i fullmäktige.

Ett jämställt – och hederligt – gäng till synes.

Just nu pågår förhandlingarna för fullt om den framtida politiken i Stockholm mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Enligt Svenska Dagbladet ska en viktig punkt vara den omdiskuterade motorvägen Förbifart Stockolm. Källor till tidningen menar att vägbygget eventuellt kan bli uppskjutet och kanske bli en fråga för en folk­omröstning. Men inget av de inblandande partierna vill kommentera saken.

– Vi kommenterar inte förhandlingarna eller några sakfrågor innan de är klara, säger Miljöpartiets presstalesman Hakim Belarbi.

Den nya politiken ska presenteras senast på första fullmäktigemötet den 20 oktober. Förra veckan blev det klart exakt vilka kandidater från valsedlarna som tar plats bland dem som ska styra Stockholm.

Men SD:s fullmäktigegrupp kan snart förändras. Efter Expressens avslöjande strax före valet om rasistiska nätkommentar avgick Stockholmsordföranden Christoffer Dulny som trots det valdes in i fullmäktige.

– Han kommer att avsäga sig alla uppdrag, säger Mattias Kinnunen, presstalesman för Sverigedemokraterna.

Om en ledamot självmant avsäger sig sin plats tas platsen över av den första ersättaren från partiet. Stolen blir alltså inte tom så länge det finns fler namn på listan.

Före valet granskade Lokaltidningen Mitt i alla 5 365 kandidater till kommunfullmäktige i hela länet. I Stockholm hade strax under tre procent fått betalningsanmärkningar de senaste två åren och fyra stycken var dömda för brott.

Men de politiker som lyckat ta sig hela vägen in i fullmäktige har uppenbarligen mer koll på ekonomin än sina kollegor längre ner på listorna. Bara en av de 101 ledamöterna har en betalningsmärkning i bagaget de senaste två åren, alltså precis under en procent. Ingen är heller dömd för brott de senaste två åren.

Könsfördelningen i nya fullmäktige är fördelad på 52 kvinnor och 49 män.

Kommenterar inte förhandlingarna.Hakim Belarbi (MP)