ANNONS

Har Valhallabageriet Sveriges bästa bagare?

Fredrik Eiserman.
Fredrik Eiserman.
Sarah Lindberg.
Sarah Lindberg.
I slutet av mars kan Valhallabageriets Fredrik Eiserman vinna titeln Årets bagare, men redan att medverka tycks vara gott nog.
– Det är något av en dröm som går i uppfyllelse, säger han.
ANNONS

Just nu är det mer deg än nånsin för Fredrik Eiserman, en av bagarna på Valhallabageriet. På dagarna knådar och knegar han och efter jobbet tränar han. Målet är förstås finalen i Årets bagare 2017, en tävling som i år hålls i Göteborg den 29-30 mars.

– Det är något av en dröm som går i uppfyllelse. Det känns häftigt och lite overkligt att få testa sig mot de bästa bagarna i Sverige, säger han.

Han flyttade till Stockholm från Bankeryd utanför Jönköping förrförra sommaren och bor i Hagsätra men jobbar på Valhallabageriet på Östermalm. Om han själv väljer något sött till kaffet går han till klassikerhyllan.

– Mazarinen är ett underskattat bakverk. Sen gillar jag kardemummabullen också, den är väldigt god.

Varför har du tagit dig till final?

– Bra fråga. Tydligen kan jag något om att baka bröd…

Hur kommer det gå?

– Man kan inte tro annat än att man vinner, annars skulle man inte vara med.

Finalen avgörs genom att de fyra finalisterna under sex timmar skapar bakverk inom sju kategorier: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, vetebullar, matbröd samt ett bröd bakat av en hemlig råvarukorg som finalisterna får tilldelad genom lottning.

ANNONS

Fredrik Eiserman är dock inte den enda Stockholmaren som tävlar om titeln. Västerhaningebon Sarah Lindberg är en annan av finalisterna. Hon är ansvarig för bageridelen på Bread and Table vid Birger Jarlsgatan och hon ser fram emot finalen.

– Det ska bli fruktansvärt kul, jag är jättetaggad!

Till skillnad från Fredrik Eiserman saknar hon utbildning inom yrket, hon har i stället arbetat sig dit hon är i dag.

– Det är lite det som är min grej. Jag började på Ica Maxi i Haninge och sen har jag jobbat med skickliga bagare och sugit åt mig allting.

Hon beskriver sig själv som en tvättäkta tävlingsmänniska som utmanar sig själv varje dag.

– Jag nöjer mig inte med ”helt ok”, jag vill alltid bli vassare, säger Sarah Lindberg.

När hon ska baka är det croissanter som är favoriten men när det ska fikas får det gärna vara en smörbulle som ackompanjerar kaffet.

– Den ska ha mycket fyllning och vara färdigbakad på minuten.