Väljarna i Stockholm ratar M medan C ökar

Moderaternas stöd i opinionen sviktar.
Moderaternas stöd i opinionen sviktar.
Moderaterna rasar i opinionen i Stockholms kommun - det visar SCB:s partisympatiundersökning.
Bara 22,5 procent (-8,7 procent) av Stockholmarna säger att de sympatiserar med Moderaterna.

Stödet för Moderaterna är det lägsta sedan förra valet. I november förra året svarade 31,2 procent att av Stockholmsväljarna man stod närmast Moderaterna.

– Det är väldigt allvarliga siffror, alldeles för låga för Moderaterna. Vi ser att vi måste arbeta mycket mer med att få ut vår politik och se till att beskriva hur vi ser lösningsorienterat på problemen i landet men också i Stockholm, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M)

Vad tror du att tappet beror på?

– Utspelet kring SD har drabbats oss hårt i Stockholm. Stockholmarna är inte ett dugg imponerade av det.

C: ”Det är på valdagen det avgörs”

Precis som i Sverige i övrigt går istället Centerpartiet kraftigt framåt i opinionen. Partiet stöds av 12,5 procent av väljarna vilket är den klart högsta siffran sedan förra valet. I november var det bara 6,9 procent av väljarna i Stockholms kommun som svarade att Centerpartiet var det parti man stod närmast.

– Centerpartiet går framåt i hela landet och inte minst i Stockholm. Det behövs ett nytt ledarskap för Sverige och Stockholm. I dag gläds vi men det är på valdagen det avgörs, säger Karin Ernlund (C) gruppledare i Stockholms stad och distriktsordförande för Centerpartiet i Stockholm.

Socialdemokraterna backar

Även Liberalerna går bra. Partiet får stöd av 9,7 procent av Stockholmarna, vilket kan jämföras med 5,4 procent i november förra året.

Bland övriga partier är förändringarna mindre dramatiska. Miljöpartiet får sitt lägsta stöd sedan förra valet (8,8 procent) och även Socialdemokraterna backar något medan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna går framåt jämfört med november förra året.

Partisympatier i Stockholms kommun maj 2017

 

Fakta

Så gick undersökningen till

Partisympati mäts med frågorna ”Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra?” och om ej svar på denna ställs frågan ”Men vilket parti har du störst sympati för?”.

446 personer i Stockholms kommun deltog i undersökningen.

Källa: SCB