ANNONS

Välkänd bastu landar i Artipelag

Basta i solar egg.Foto: Futurniture
Basta i solar egg.Foto: Futurniture
Nu blir utställningen I stormens öga på Artipelag komplett. I morgon landar Solar Egg, Bigert & Bergströms världsberömda bastu för Riksbyggen, på konstmuseet Artipelags skärgårdsklippor.
ANNONS

Bastuägget är ett konstverk som skapat viral succé och som vunnit både designpris och publikens hjärta. Från lördagen den 6 januari har stockholmarna möjlighet att i verkligheten uppleva det som fler än 850 miljoner människor världen över läst om och sett i medier.

Solar Egg blir en del av den pågående utställningen I stormens öga med duon Bigert & Bergström, som består av konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström.

En social skulptur

– Solar Egg är en social skulptur, tanken är att man ska kunna mötas i den och samtala om hur vi ska hantera allt vad klimatförändringarna medför, säger Lars Bergström i ett pressmeddelande.

Solar Egg skapades på uppdrag av Riksbyggen för att illustrera pånyttfödelsen av Kiruna stad efter flytten. Under hösten har det gjort succé bland fransmännen på Svenska Institutet i Paris.

Ägget är tillverkat av guldfärgad, rostfri spegelplåt där dess fasetterade form bryter upp den omgivning det reflekterar i en mångfald av olika spegelbilder. Interiören är utformad i furu och asp. I centrum står ett fullt fungerande vedeldat bastuaggregat, utformat som ett mänskligt hjärta.

Möjlighet att basta

Ägget rymmer upp till åtta personer och utvalda dagar kommer utställningsbesökare ha möjlighet att ta sig ett bad i bastun. Grupper kommer även ha möjlighet att exklusivt boka bastun under några timmar.

Verket är en del av konstnärernas långtgående arbete med att via konst beröra och belysa klimatfrågor. Deras 30-åriga samarbete inkluderar storskaliga installationer, skulpturer, filmer samt geoengineering-projekt som nu kan ses på Artipelag.

– Verket Solar Egg är en perfekt symbios av konst, design samt funktionalitet och vi är glada att det blir en del av vår utställning, säger Artipelags konsthallschef Bo Nilsson.

Prisat egg

Solar Egg för Riksbyggen har tagit emot det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 och har vunnit German Design Award. Det har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards.

ANNONS

Solar Egg kommer visas på Artipelag fram till och med söndagen den 4 mars. Utställningen I stormens öga pågår fram till och med söndagen den 25 februari.

ANNONS