Välkommen in och godnatt

Philip och Oscar Joshammar kan få en ”helgfröken” i vår.
Philip och Oscar Joshammar kan få en ”helgfröken” i vår.
Från och med den 1 mars startar Vallentuna kommun barnomsorg på obekväm arbetstid.

- Det kommer att underlätta, säger nattjobbande Malin Joshammar.

Malin Joshammar jobbar bara nätter och helger och hennes man Anders studerar och jobbar extra på helgerna. För det mesta fungerar familjepusslet och parets tre söner, William, Philip och Oscar kan gå på förskolan som vanligt.

– Men ibland får vi helger när båda jobbar. Då får någon av oss ringa och säga att vi inte kan, säger Malin Joshammar.

Hittills har familjer som arbetat helger eller nätter fått förlita sig på det egna nätverket för att ordna barnomsorgen. Nu har politikerna i barn- och ungdomsnämnden beslutat att sätta igång en försöksverksamhet med barnomsorg under obekväma arbetstider.

– Det kommer att underlätta, säger Malin Joshammar.

Men det är ingen ny förskola som startar. Omsorgen ska ske hemma hos barnet och det är familjen själv som ordnar personal.

– Det kan vara en släkting, kompis, farmor och farfar, eller en annan person i barnets närhet. Sedan ska vi på barn och ungdomsförvaltningen godkänna personen säger Birgitta Tallryd vid Vallentuna kommun.

Personen ska prövas enligt regler och riktlinjer för barnomsorg vid obekväm arbetstid. Han eller hon ska vara bedömas vara lämplig, vara över 18 år och visa upp ett utdrag ut belastningsregistret. Går allt vägen timanställs personen av kommunen.

Anders och Malin Joshammar kommer att testa verksamheten.

– Jag har pratat med en gammal barndomskompis som är barnskötare. Hon vet att det är tufft och kräver litet extra att ta hand om tre barn, säger Malin Joshammar.

Verksamheten finns på försök året ut för att undersöka hur stort behovet är. I våras gick kommunen ut med en förfrågan, bland annat på förskolor, om intresset för barnomsorg på obekväm arbetstid. 11 familjer med sammanlagt 19 barn svarade att de hade ett akut eller planerat behov av sådan barnomsorg.

Permanentas försöket är det möjligt att till exempel förskoleavdelningar med natt- eller helgverksamhet startas.

– Det är flera som har hört av sig och visat intresse för att driva en sådan här verksamhet, säger Birgitta Tallryd.

I dag har runt 4 000 barn i Sverige barnomsorg på obekväm arbetstid. 160 kommuner erbjuder någon form av ”nattis”.

– Vallentuna är en inflyttningskommun. Därför är det här en viktig service. Inflyttade har kanske inte det nätverk som någon som bott här länge har, säger BrigittaTallryd.