Valla torg ska bli en ­förebild för hela EU

Majoriteten av grannarna har skrivit på protestlistor mot de stundande hyreshöjningarna.
Majoriteten av grannarna har skrivit på protestlistor mot de stundande hyreshöjningarna.
Hyresrätterna vid Valla torg i Årsta valdes ut av staden som lämplig plats för miljöprojektet. Det innebär ett tillskott på 30 miljoner från EU.

Alla Stockholms kommunala bostadsbolag fick ansöka om att vara med i Grow Smarter-projektet, men det var Stockholmshems fastigheter runt Valla torg som drog det längsta strået.

Bostadsområdet låg nära stan och skulle ändå renoveras, berättar Gustaf Landahl som är Stockholms nytillträdde klimatgeneral och ansvarig för Grow Smarter i Stockholms stad.

– Den stora kostnaden, att byta stammarna, står Stockholmshem själva för. Sedan tillkommer EU-pengar som ”grädde på moset” för de klimatförbättrande åtgärderna, säger han.

Totalt räknar Gustaf Landahl med att man får 30 miljoner av EU till lägenheterna i Valla – där man utöver att byta ut fönster, isolerar väggarna och sätter solceller på taket. Man vill också införa ett system med bilpoler, lånecyklar och en modern sopsug som själv sorterar organiskt avfall.

Målet med hela Grow Smarter är att minska energianvändningen och utsläppen av växthusgaser med 60 procent när alla åtgärder är genomförda och på så sätt visa hur man kan förändra utsläppen i en befintlig miljö – inte bara när man bygger helt nytt.

Sedan till­kommer EU-pengar somgrädde på moset” för de klimatförbättrande åtgärderna.”

Fakta

Standarden avgör hyran

Kostnaden för stambytet och den klimatsmarta renoveringen får inte läggas på hyresgästerna.

Ett stambyte är i sig inte heller en orsak att höja hyran. Däremot blir lägenheterna fräschare eftersom hyresvärden renoverar kök och badrum i samma veva.

Det betyder att bruksvärdet höjs – vilket i sin tur gör att hyresvärden kan höja hyran så att den passar den nya standarden.

Källa: Hyresnämnden