Min lokala hjälte

Vallen utan värme i år också

Lidingövallen.
Lidingövallens konstgräsplan. Arkivbild.
Lidingövallen skulle vara eluppvärmd redan förra vintern. Nu blir det återigen framskjutet eftersom bygglovet krockat med kommunens verksamhet. "Kommunen borde ha stämt av med de verksamheter som bedrivs här", säger Torbjörn Olsson i IFK Lidingö FK.

IFK Lidingö FK har länge arbetat för att konstgräsplanen på Lidingövallen ska bli eluppvärmd, något som skulle möjliggöra träning året om. Redan i oktober 2015 kontaktade klubben elnätsföretaget Ellevio som konstaterade att en ny nätstation behövs för att klara elförsörjningen.

I år beviljades bygglov och allt tydde på att planen skulle bli varm till vintern. Men vid ett platsbesök i oktober upptäcktes att den tilltänkta platsen krockar med Lidingö stads driftpersonal, som har en maskinhall och uppställningsyta på området.

Torbjörn Olsson, som arbetar med ekonomi och administration för IFK Lidingö FK, säger att det här drabbar klubben både ekonomiskt och träningsmässigt.

Torbjörn Olsson. FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ

Torbjörn Olsson.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ

– Vi tvungna att hyra träningstider på Bosön. Det innebär att vi inte kan träna i den utsträckning som vi hade kunnat göra om vi hade haft värmen igång. Dels är det begränsad tillgång på tider där. Dels har vi inte råd att beställa hur mycket som helst.

Han tycker att Lidingö stad borde ha upptäckt att platsen inte fungerade i ett tidigare skede.

– Vi har ju inte full insyn i dialogen mellan Ellevio och kommunen. Men initialt borde kommunen ha stämt av med de verksamheter som bedrivs här nere då man faktiskt var med och pekade ut platsen.

Kent Jansson, projektledare på tekniska förvaltningen, håller med om att de borde ha insett problemet tidigare.

– Synpunkten kom fram lite för sent. Det var vår interna kommunikation som var bristfällig. Jag kan hålla med om att vi borde ha stämt av tidigare.

Nu har bygglov getts för en annan placering  som Kent Jansson intygar inte krockar med kommunens verksamhet. Men någon tidpunkt för när Lidingövallen blir eluppvärmd kan Torbjörn Olsson inte ge.

– Vi kan inte få någon tidplan innan Ellevio har upphandlat det här från sina underleverantörer. Först när man kontrakterat dem vet man hur fort det här kan gå.

LÄS MER: Lidingövallens värme kan bli en miljöbov

LÄS MER: Vallen blir varm i vinter

LÄS MER: Miljonsatsning på eluppvärmd plan