ANNONS

Vallentuna säljer aktier för 60 miljoner

Vallentuna kommun.
Vallentuna kommun.
Ray Idermark, ordförande i kommunfullmäktige i Vallentuna.
Ray Idermark, ordförande i kommunfullmäktige i Vallentuna.
Vallentuna kommun säljer sina aktierna i Elverket Vallentuna AB. Det klirrar till rejält i kassan och pengarna ska gå till miljöarbetet i kommunen.
ANNONS

I maj erbjöd Elleviokoncernen samtliga aktieägarna i Elverket Vallentuna AB att överlåta sina aktier i Elverket till Ellevio. Kravet för affären är att Ellevio får kontroll av 90 procent av aktierna.

Vallentuna kommun är Elverket Vallentuna AB’s näst största aktieägare med ett innehav om cirka 10,6 procent av aktierna i Elverket. Enligt Elleviokoncernen värderas Elverket till cirka 629 miljoner kronor baserat på 6 480 000 aktier. Med den värderingen får Vallentuna lite drygt 60 miljoner kronor vid en försäljning för sin andel.

Ett bra bud

Kommunfullmäktige tycker att de har fått ett bra bud där en förtjänst av 60 miljoner skulle bli ett bra tillskott till kommunens ekonomi och kunna användas till medborgarnas bästa.

– Först och främst betyder detta att vi gör oss av med en post i elverket som inte längre har någon betydelse för oss. Vi fick ett bra bud från Ellevio och nästan hela summan på runt 60 miljoner kronor blir vinst, säger Ray Idermark (M) som är ordförande i kommunfullmäktige.

Kan inte påverka längre

En politiker från Moderaterna har under två mandatperioder varit ordförande i Elverket Vallentuna men är inte längre kvar på sin post. Enligt Ray Idermark hade Moderaterna större möjligheter att påverka Elverket och kunde få information på ett sätt de inte kan idag.

Motargumentet att inte sälja hade varit att köpa upp aktier så att kommunen kunde återta kontroll över elverket. Detta till en kostnad av minst 200 miljoner kronor. Flera osäkerhetsfaktorer hade spelat in förutom den stora kostnaden för att köpa aktierna.

Centern vill inte sälja

Oppositionen var emot försäljningen och Centerpartiet bland annat har gjort bedömningen att det är ekonomiskt bättre för Vallentuna att behålla aktierna och ta del av avkastningen än att sälja dem.

– Elbranschen är en framtidsbransch. Det kommer användas mer el i framtiden och näten har fasta kunder på grund av sitt monopol. Genom att behålla aktierna kan Vallentuna kommun fortsätta ta del av vinsten och avkastningen även i framtiden, menar Sofia Segergren som är gruppledare på Centerpartiet i Vallentuna.

I beslutet står det att pengarna ska användas till miljö- och klimatåtgärder för en grönare kommun.

ANNONS

”Pengarna ska främja Vallentunas miljöprofil”

– Vi ska använda hela vinsten för investeringar som främjar Vallentunas miljöprofil. Exakt vilka investeringar är inte klart än mer än att det ska riktas dit. På grund av den inriktningen fick vi med oss Miljöpartiet, säger Ray Idermark.

Tidsfrist den 24 juli

På kommunfullmäktiges extrainsatta sammanträde för detta ärende röstade Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna för att sälja. Medans Socialdemokraterna, Centern, Vänstern och Sverigedemokraterna röstade emot. Sammanlagt vann förslaget med 22 röster mot 17.

Övriga aktieägare har fram till den 24 juli på sig att acceptera Ellevios bud för att affären ska bli av.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.