Vallentuna är det nya Täby

Eric Runbäck, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån säger att ett radhus i Täby motsvarar en fristående villa i Vallentuna.
Eric Runbäck, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån säger att ett radhus i Täby motsvarar en fristående villa i Vallentuna.
Få bostäder på marknaden driver upp priserna i Vallentuna.

På fem år har bostadsrätter gått upp med 85 procent

Samtidigt är flyttrenden tydlig: Fler och fler flyr från Täby för att få "mer hus för pengarna" i Vallentuna.

Priserna går fortfarande uppåt för villorna i Vallentuna och en av anledningarna är att antalet villor som säljs är lågt.

– Utbudet är extremt lågt. Det är nästan förtvivlat när man tänker på de som försöker söka bostad. Det är verkligen säljarnas marknad, Johan Stenhardt, fastighetsmäklare på HusmanHagberg i Vallentuna.

Just nu kostar en bostadsrätt i Vallentuna i snitt 29 927 kronor per kvadratmeter, år 2010 var den siffran 14 359. Snittpriset för villorna är 33 619 kronor per kvadratmeter, år 2010 var den siffran 23 439, det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Mellan 2010 och 2015 har priser på bostadsrätter gått upp med 85 procent och för villor 35 procent i Vallentuna.

Även Eric Runbäck, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån, säger att utbudet är lågt.

– Priserna går uppåt, absolut och det beror på att utbudet är extremt lågt vilket driver på prisbilden, säger Eric Runbäck, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån.

Han kan även se att fler och fler av deras kunder väljer att lämna Täby för Vallentuna.

– Det kan vara så att de själva inte gjort den bostadskarriär som de hade tänkt sig göra i Täby och inser att i Vallentuna så kan man få en bättre deal. Ett radhus i Täby motsvarar en fristående villa i Vallentuna.

En utveckling som Johan Stenhardt, på HusmanHagberg, håller med om.

– Vi har åtskilliga kunder från Täby. Det beror på att de vet att de får mer hus för pengarna och att man kliver upp bostadsmässigt.

En av de som nu tänker lämna Täby för Vallentuna är Kalle och hans familj.

– Priserna i Täby kommun är sinnessjuka och helt orimliga för en vanlig barnfamilj, säger han.

– Vi har varit sugna på Vallentuna länge och det känns som ett naturligt steg från Täby då det är lite billigare och lite längre från stan. Men vi värdesätter tid med familjen mer än närheten till stan så för oss är det kanon.

I februari köpte familjen en villa i Vallentuna och just nu håller familjen på att sälja sitt radhus i Täby.

– Det är ganska sjukt att det är nästan samma pris, säger han.

Enligt Eric Runbäck kommer Vallentuna att bli mer och mer lockande för Täby-bor att bosätta sig i.

– Jag tror att Vallentuna är nästa Täby. Det finns ingen mer plats att bygga i Täby och när man ser på bostadspriserna så är de mycket lägre i Vallentuna. Vi ser nu att både kommunen och fastighetsföretag satsar stort i kommunen och kommer att göra det inom de närmsta åren. Det kommer att bli spännande att se hur Vallentuna utvecklas.

Hur ser er prognos ut?

– Vi kommer att se en fortsatt stark marknad under början av året men att vi utvecklingen kommer att stagnera efter sommaren, då bankerna kopplar lånelöften till de inkomster som folk har, vilket kommer att betyda att folk inte kommer att ha råd att göra stora bostadsköp i samma utsträckning som innan.

Även Johan Stenhardt, på HusmanHagberg tror på en fortsatt stark marknad.

– Det är en extremt hajpad marknad just nu och vi kommer inte se någon drastisk förändring utan jag tror snarare att det kommer ticka på, om än i något lugnare takt, än vad vi såg under 2014 och 2015.

Fakta

Snittpriser per kvadratmeter

Vallentuna:

Bostadsrätt: 29 927

Bostadsrätt år 2010: 14 359 per kvadratmeter

Prisutveckling 2010-2015: 85 procent

Villor: 33 619

År 2010: 23 439

Prisutveckling 2010-2015: 35 procent

Totalt medelpris för en bostadsrätt år 2015: 1 867 803 kronor

Totalt medelpris för en villa år 2015: 4 139 138 kronor

Täby:

Bostadsrätt: 41 892

Villor: 44 663

Stockholms län:

Bostadsrätt: 55 217

Villor: 41 454

Källa: Mäklarstatistik