ANNONS

Vallentuna kan få en egen returpark

Returpark; Sörab; Sopor; Vallentuna; Returskulpturer; Lokala konstnärer; Återvinning
Hästskulptur vid Stockby returpark på Lidingö.
Snart kan Vallentunborna slippa åka långväga för att slänga sin gamla tjock-tv och utnötta hallmatta. Avfallsbolaget SÖRAB vill nämligen öppna en returpark utsmyckad med konst gjord av återvunna sopor.
ANNONS

I korsningen mellan Teknikvägen och Banvägen i Vallentuna vill avfallsbolaget SÖRAB upprätta en tillfällig återvinningscentral. Benämningen kommer att bli returpark med ändamålet för lite grövre sopor som inte får kastas i den vanliga miljöstationen.

Men det handlar inte om att det ska bli en stickande tipp som riskerar att bli en sanitär olägenhet.

– Det kommer bli ett returhus, där man ska få hjälp att sortera sitt avfall, och vad som kan återanvändas. Man kommer inte kunna slänga matavfall eller trädgårdsavfall som kan locka till sig skadedjur, säger Johan Lausing, vd SÖRAB.

Skulpturer ska berätta om källsortering

I folkbildande syfte ska konst gjorda av återvunna sopor utsmycka returparken i likhet med den som finns i Stockby på Lidingö.

– Konst är ett bra pedagogiskt verktyg att använda för att förklara saker. Vi vill göra det lite som en upplevelse att besöka Vallentuna returpark.

Ett bygglov har lämnats in till kommunen för att öppna anläggningen på ett befintligt industriområde. Förhoppningen är att returparken kan öppnas tidigast hösten 2018. Plaken är att returparken ska vara provisorisk upp till fem år tills man har hittat en bättre plats.

Avlasta Hagby

– Vi satsar på cirkulärt beteende där det inte ska vara långt att att ta sig med cykel eller buss. De studier vi har gjort är att folk är bra på att sortera sitt miljöfarliga avfall men är sämre när det gäller sina hushållssopor. En konservburk lämnar man till sin återvinningsstation men gaffeln måste till en återvinningscentral.

Nästa år kommer Kvarnkullens ÅVC i Sundbyberg stänga på grund av byggandet av förbifart Stockholm och Hagbys ÅVC i Täby är redan tungt belastad med 350 000 besökande sopslängare årligen. Därför tittar nu SÖRAB på möjligheter att öppna mindre återvinningscentraler runt om i Stockholms läns norra kommuner.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.