Vallentuna-bagare försvarar blågult i VM

Linn Eriksson; Bagare; Vallentuna; Vallentuna Stenugnsbageri; Yrkes-VM, Abu Dhabi
Linn Eriksson, 22, kämpar för Sveriges och Vallentunas ära i yrkes-VM.
Linn Eriksson, 22, som till vardags knådar deg på Stenugnsbageriet är just nu i sandstaden Abu Dhabi och tävlar för Sverige i yrkes-VM.

Mellan 14 och 19 oktober samlas de skickligaste yrkesutövarna i Abu Dhabi, för att tampas om den prestigefyllda VM-titeln. Uttagen till det svenska yrkeslandslaget i grenen bakning är Linn Eriksson, 22, som annars bakar bullar och bröd på Vallentuna Stenugnsbageri.

Tidsskillnaden mellan Förenade Arabemiraten och Sverige gör att Linn har tvingats att svarat på Mitt i:s frågor över mail.

Berätta vad händer just nu?

Just nu har vi familiarization dagar. Alltså vi får komma in på arenan och komma in i våra områden och testa maskiner och utrustning för att känna oss bekväma sen när tävlingen väl startar.

Jag såg att ni var ute i öknen igår, var och vad gjorde ni där?

I öknen så träffade vi på några andra lag från olika länder, vi red kamel, åkte jeep i sanddyn och åt middag med alla tävlanden.

Hur känns det att vara med på VM?

Det känns bra faktiskt! Jag är taggad och redo, ska bli riktigt häftigt!

Hur går tävlingen till?

Tävlingen kommer pågå i 4 dagar. Jag kommer att tävla under 16,5 timmar totalt och göra cirka 12 olika produkter under de timmarna.

Vilken produkt kommer vara den svåraste du gör?

Det kommer att vara skådebrödet tror jag. Det är svårt på grund av det är inget man gör i vanliga fall i produktion i ett bageri. Så det har jag inte gjort så mycket tidigare.

Varför är skådebröd så svårt?

 Man monterar ihop det med kokande isomalt, en typ av socker. Så ihopsättningen av det kommer vara ett riskmoment, att montera det snyggt utan kladd och utan att bränna sig haha. Det ska även hålla 24h.

Du jobbar du på Vallentuna stenugnsbageri. Hur har det format dig som bagare?

 Att jobba där har hjälpt mig och stärkt mig så mycket som bagare. Det är högt tempo och tungt jobb. De har fått mig att jobba självständigt och blivit mer säker i min yrkesroll. Jag har bra chefer och kollegor som har stöttat mig så bra inför de tävlingar jag ställt upp i.

Till sist – kan man verkligen tävla i bakning? Smaken är väl som baken?

 Det bedöms så mycket mer än bara smaken. Det bedöms hur man jobbar. Rent och snyggt och organiserat. Hur man varierar sina produkter i utseende och så självklart i smak.

Fakta

Det här är Linn Eriksson

Ålder: 22.

Bor: just nu i Kallhäll i Järfälla. Kommer ursprungligen från äppelbo i Dalarna.

Familj: sambo Alexander, mamma, pappa och lillebror

Intressen: Största intresset är just nu bakning. Det är så roligt att skapa något som både är vackert att titta på och som samtidigt är gott. Det uppskattas alltid! Det är så roligt att vara kreativ och skapa med händerna.

Meriter i bakning: 3 års gymnasieutbildning,1 år på yrkeshögskola. 2 år på Vallentuna Stenugnsbageri. Kom tvåa i SM för unga bagare tidigare i vår.

Om tio år: har inte blickat fram så långt faktiskt. Då har jag nog öppnat eget med en tidigare kollega.

Fakta

Yrkes-VM för landslag

I Yrkes-EM (EuroSkills) och Yrkes-VM (WorldSkills) tävlar Sveriges yrkesskickligaste ungdomar mot världseliten i en rad olika yrken.

Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och är en av världens största tävlingar alla kategorier. Där samlas ca 1200 ungdomar av de skickligaste yrkesutövarna i världen för att tävla mot varandra i ca 50 yrkesgrenar. Ungdomarna i laget har arbetat stenhårt och tränat målmedvetet för att ta Sverige till toppen.

Sverige har tidigare tagit hem flera medaljer, vid senast Yrkes-VM i São Paulo 2015 tog laget hem 2 silver och 1 brons och senast vid Yrkes-EM (EuroSkills) i Göteborg 2016 tog laget hem 2 guld, 2 silver och 2 brons. Just nu är det svenska yrkeslandslaget och tävlar i Yrkes-VM i Abu Dhabi som pågår mellan den 14 och 19 oktober 2017.