Vallentuna IP:s löparbana spricker

Sprickorna i mattan är en decimeter tjock på vissa ställen.
Sprickorna i mattan är en decimeter tjock på vissa ställen.
Sprickor i mattan på Vallentunas IP.
Sprickor i mattan på Vallentunas IP.
Sprickor i mattan på Vallentunas IP.
Sprickor i mattan på Vallentunas IP.
Vallentuna kommunen misstänker orsaken beror på markvibrationer från byggnationen av nya Hagaskolan.
Nu vill friidrottsklubben att skadorna åtgärdas omgående innan hela gummimattan riskerar att bli förstörd.

Det har uppdagats sprickor i underlaget på Vallentunas idrottsplats. Fritidsförvaltningen misstänker skadorna beror på vibrationer i marken från närliggande byggnationen av nya Hagaskolan. Diskussioner förs nu mellan förvaltningen och byggarbetsplatsens projektledare.

– Vi ska gå igenom sprängloggar och titta på mätningar som gjorts efter sprängningar i marken, för att se om det kan vara orsaken, säger Tomas Lindberg, chef för enheten idrott och friluft.

Kan börja växa gräs

Det är framförallt partier runt stavhoppsansatsen i riktning mot nya Hagaskolan som sprickorna har uppkommit. Friidrottsklubben som upptäckte skadorna menar att kommunen bör agera omgående för att situationen inte ska förvärras.

– I nuläget går det att träna som vanligt. Men om inget görs ökar risken att fukt tränger ner i underlaget och gräs börjar växa upp, säger Per Tollefors, tränare i Vallentunas friidrottsklubb.

Blir dyrt om inget görs

Löparbanan består av en centimeter tjock rågummimatta som vilar på asfalt, överst finns ett tunnare lager gummi som skyddar mattan. Den börjar nu bli utsliten förklarar Per Tollefors.

– Vi har påpekat det under ett års tid att ytsiktet borde bytas ut. Det är betydligt dyrare att inte göra något åt saken och sedan tvingas lägga en helt ny matta för flera miljoner kronor.