Vallentuna får miljoner till kultur för barn och unga

Teater
Enligt kommunen innebär satsningen att alla elever i den kommunala grundskolan ska bli erbjuden 2-3 konst- och kulturprogram per läsår.
Nu blir det mer kultur för barn och unga i Vallentunas kommunala grundskolor. Kulturrådet har beviljat 2 miljoner kronor i Skapande skola-bidrag inför kommande läsår. Utifrån temat ”Inblick/utblick – min plats i världen” ska elever runt om i kommunen uppleva, möta och arbeta med olika kulturella uttryck.

På onsdagen stod det klart att Vallentuna kommun tilldelas två miljoner i skapande skola-bidrag inför kommande läsår. Det här är pengar som ska gå till kulturupplevelser i de kommunala grundskolan.

– Det här är verkligen roligt, och ett kvitto på den fina kulturverksamhet som byggts och fortsätter byggas upp i vår kommun. Konst och kultur är något som verkligen värdesätts av våra unga. Genom kulturella upplevelser får barn och unga tillgång till ytterligare ett språk för att utforska och uttrycka sina tankar och känslor, säger Kimberley Gustavsson, kulturproducent och ansvarig för Skapande skola i Vallentuna kommun.

Att ge alla elever tillgång till kulturens samtliga uttrycksformer och uppmuntra till eget skapande är ett av de centrala målen.

– Skapande skola bidrar med att göra kulturen tillgänglig för alla, även för elever som kanske annars inte har möjlighet att ta del av den, säger Tiina Andersson, kulturombud på Karbyskolan i Vallentuna, i ett pressmeddelande.

Enligt kommunen innebär satsningen att varje elev i den kommunala grundskolan ska bli erbjuden 2-3 konst- och kulturprogram per läsår. Det kan handla om allt från att gå på teater till att själv som elev, vara den mer aktiva parten och producera en utställning.

Under kommande läsår kommer eleverna i Vallentuna att arbeta utifrån temat ”Inblick/utblick – min plats i världen”. Ambitionen är att få eleverna att tänka kring sin självbild, omvärld och vår planet, men även få bättre förståelse för oliktänkande.