ANNONS

Vallentuna runt för nyinflyttade och nyfikna

Össeby kyrkoruin.
Össeby kyrkoruin.
Nästa söndag bjuder kommunen på en gratis busstur i Vallentuna.
Alla nyinflyttade är välkomna. Och det är också den som inte är det.
ANNONS

Redan har intresset varit stort för att få en guidad eftermiddag genom Vallentuna i höstfärger.

– I år är väldigt många anmälda. Vi har redan en full buss och hoppas att det det blir en till, berättar kommunantikvarie Isa Lindqvist som är en av tre ciceroner under färden.

Orkesta kyrka

Kommunen har i många år anordnat bussturer runt Vallentuna både för nyinflyttade och nyanställda. Syftet är att alla få ska lära känna dess spännande historia och bekanta sig med miljöer utanför området där man bor. Och även den som redan bott ett tag i Vallentuna men vill veta mer om kommunen är välkommen.

Medeltidshistoriker Sigurd Rahmqvist följer med, vilket passar bra eftersom ett av besöken blir i Orkesta kyrka, en romansk landsortskyrka från 1200-talet och Össeby kyrkoruin. Kulturnämndens ordförande, Helena Klange, och hennes föregångare Lars-Bertil Ohlsson deltar också.

Filmvägar

Bussen kör upp till kommunens lantligare delar  i Kårsta och Karby och gör också ett stopp vid Sveriges största runhäll, Granbyhällen.

– På tillbakavägen åker vi på slingrade äldre vägar såsom Senebyvägen och Lingsbergsvägen. Vägar som har använts i olika filminspelningar. Det blir en spännande resa som tar oss till många intressanta besöksmål runt om i Vallentuna, säger Isa Lindqvist, kommunantikvarie på Vallentuna kommun.

Anmälan till bussturen görs på Upplev Vallentunas hemsida.