ANNONS

”Vallentuna kan vara med och rädda klimatet”

Det finns en medelväg i klimatpolitiken, säger Johan Kuylenstierna.
Det finns en medelväg i klimatpolitiken, säger Johan Kuylenstierna.
Kan vi luta oss tillbaka och lita på att tekniken löser miljöproblemen?
Eller behöver vi tvärtom införa krigsekonomi för att klara dem?
Ingetdera, säger miljöprofessor Johan Kuylenstierna.
I kväll kommer han till Vallentuna.
ANNONS

Johan Kuylenstierna utsågs för några år sedan till den mäktigaste personen i Miljösverige. Han är adjungerad professor i naturgeografi vid Stockholms universitet och vice ordförande i regeringens miljöpolitiska råd. Och lite trött på den polarisering som numera präglar miljödebatten.

På den ena sidan finns teknikoptimisterna som inte vill inse att vi måste anpassa vår livsstil för att klara klimatmålen. De litar på att tekniska innovationer ska hjälpa oss att fortsätta ungefär som hittills med hög konsumtion och omfattande flygresor. På den andra de som kräver radikala omställningar, ibland så pass att de varnar för att vi behöver införa krigsekonomi för att klara klimatmålen.

– Jag är väl den klassiska typen som placerar sig någonstans i mitten, säger han. Och jag tycker inte om den typ av retorik som talar om krigsekonomi. J

För det finns mycket vi kan göra för att rädda lösa klimatproblemen. En hel del av det ligger på kommunal nivå och Vallentuna kan till exempel påverka sin klimatpåverkan genom att ställa krav inom det kommunala planmonopolet.

Vilka krav?

 På hur man bygger. Ska man till exempel bygga in parkeringsplatser i en kontorsbyggnad? När man planerar energilösningar, använder man biobränslen, solpaneler? Kör man fossilfritt i den egna verksamheten? De kan se över sina tjänstebilar så att de drivs med biogas eller el. Det är bara några exempel.

I Vallentuna arbetar kommunledningen för att förlänga Roslagsbanan till Arlanda och bygga bostäder utmed spåret. Vid Arlanda finns tankar på Arlanda stad som ska ge nya arbetstillfällen.

ANNONS

– Det här är ett typexempel på en målkonflikt, säger Johan Kuylenstierna. Vi har stor bostadsbrist och arbetsgivare som inte får arbetskraft. Men en utbyggnad leder också till klimatpåverken. Det vore i så fall bättre att man bygger ut Roslagsbanan än vägtrafiken. Men jag har också respekt för att det är svårt att välja mellan olika prioriteringar i kommuner. 

Vad kan man själv göra?

– Det finns några saker som inte har så stora effekter på hur vi lever. Det första är att sluta slänga mat och att använda kläderna längre. I många fall slösar vi resurser. Sedan kan vi tänka över hur vi reser, väljer resmål och tar oss till jobbet. Och inte minst är vi alla en del av det demokratiska samhället. Om vi vill att politikerna ska fatta beslut som gynnar klimatet måste vi ge dem mandat för det. Vi kan göra det i valen och vi kan organisera oss till exempel i föreningar. Politiker är känsliga för hur opinionen ser ut. 

Föreläsningen äger rum i Vallentuna kulturhus klockan 19. Den anordnas av Naturskyddsföreningen i Vallentuna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.