ANNONS

Vallentuna satsar på fler förskolärare

"Vi behöver en förskollärare per avdelning", säger skolchef Jeanette Magnusson.
"Vi behöver en förskollärare per avdelning", säger skolchef Jeanette Magnusson.
Vallentuna hör till landets sämsta kommuner när det gäller förskollärartäthet.
Nu vill kommunen ändra på det.
Upp till 15 barnskötare får betald vidareutbildning till förskollärare nästa år.
ANNONS

 

 

När Vallentuna fick statistik om hur det står till med förskollärartätheten var siffrorna dystra. Kommunen ligger i bottenskiktet i förhållande till resten av landet när det gäller antalet utbildade förskollärare per barn.

Nu försöker kommunen förbättra läget genom vidareutbildning. Från och med nästa år kommer 10 – 15 barnskötare i Vallentuna att få läsa vidare till förskollärare på betald arbetstid. Det gäller både kommunalt anställda och de som jobbar i privata förskolor.

Distansutbildning

– Det känns som en väldigt positiv satsning. Vi behöver ju fylla på med förskollärare, säger Jeanette Magnusson, chef för Vallentunas kommunala förskolor. Det första steget är att förskolecheferna får kartlägga hur många som kan vara aktuella. De som kan och vill måste också ha behörighet till utbildningen. Sedan gör vi en fördelning av platserna.

Vidareutbildningen sker på distans en dag i veckan och tar upp till tre och ett halvt år. Den som studerar vidare får behålla full lön och förskolorna får sina vikariekostnader betalda av kommunen.

Nya idéer

Jeanette Magnusson räknar med goda effekter på förskolorna redan från början.

–  De som studerar vidare får del av aktuell forskning och nya idéer som de kan ta med sig in i verksamheten. Vi hoppas också att de kan bidra med kontakter och nätverk. Och har man förskollärare så lockar det fler förskollärare, då får vi snurr på det.

Hur ser ni på risken att de som vidareutbildar sig försvinner till andra kommuner när de är klara?

ANNONS

– Vi har pratat om det. Man kan ju inte göra någon livegen. Förhoppningen är att de ska vilja stanna. Men från dag ett så genererar det här mycket positivt. Och förhoppningsvis tycker de att det blivit en så bra verksamhet att de vill stanna.

Beslutet klubbades i barn- och ungdomsnämnden i förra veckan och kommer att kosta 1,5 miljon kronor nästa år, pengar som får tas inom nämndens rambudget.

Bättre arbetsvillkor

Thomas Arctaedius, gruppledare för S i nämnden,säger att det var oppositionen som begärde att siffrorna togs fram eftersom alliansen enligt honom inte har tagit situationen i Vallentunas förskolor på allvar.

 Det är klart att det inte räcker att vidareutbilda 10–15 barnskötare. Det måste också göras en större satsning men alliansen har inte utrymme för det i budgeten. Vi tycker att man kan göra mer för att lösa personalbristen. Att vara en attraktiv arbetsgivare till exempel.

Hur då?

Det handlar inte bara om lön utan om möjlighet till vidareutveckling, bra lokaler och bra arbetstider. Men det är inte så enkelt som att bara höja lönerna.

Fakta

Förskollärartäthet i Vallentuna

Förra året gick det 25 barn per förskollärare i Vallentuna. I de privata förskolorna går så många som 30,6 barn per förskollärare medan de kommunala har 18,2 barn per förskollärare.

Allra lägst ligger Ydre kommun med 31,7 barn per förskollärare. Näst sist hamnar Värmdö med 26 barn per förskollärare.

Siffrorna gäller enskilda och kommunala förskolor sammantaget. I Vallentuna går 30 procent av barnen på kommunens förskolor och 70 procent på förskolor i privat regi.

Källa: Vallentuna kommun, Skolverket och SCB
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.