ANNONS

Vallentuna satsar 100 000 på trygghetsvandringar i sommar

Beslutet om trygghetsvandringarna klubbades i måndags.
Beslutet om trygghetsvandringarna klubbades i måndags.
Alla inställda aktiviteter kommer att göra Vallentunas ungdomar sysslolösa i sommar, något som oroar kommunen.
Nu satsas 100 000 kronor på trygghetsvandringar för att hålla koll på eventuellt stök.
ANNONS

I år kommer fler att stanna hemma under sommarlovet samtidigt som en del av de aktiviteter som normalt anordnas av kommunen och föreningar är inställda. Därmed ökar risken för att sysslolösa ungdomar driver runt. Kommunen ser en risk för ”skadegörelse, missbruk och våld i våra ungas närmiljö”, som det står i et ärende som var uppe på kommunstyrelsen i måndags.

– Det kan bli fler ungdomssamlingar och vi vill gärna se fler vuxna ute, säger Emelie Hallin, stabschef på kommunen.

Eftermiddagsvandringar

Därför kom ett förslag om trygghetsvandringar upp på bordet, en fråga som inte hade skickats ut i förväg utan presenterades på sittande möte.

Förslaget går ut på att föreningar eller klassföräldrar kan ansöka om ersättning för att patrullera i Vallentuna under sommareftermiddagarna.

Ungefär samma modell har fritidsnämnden redan, men då för nattvandringar. För att inte de två initiativen ska krocka försöker nu kommunen att samordna dem.

Nattvandringar kommer också

– Fritidsnämnden har ett koncept sedan tidigare där de tar hjälp av föreningslivet och erbjuder bidrag till dem som ställer upp med nattvandrare. Vi försöker synka ihop kommunikationen kring det så att inte föreningarna får mejl både från kommunledningskontoret och fritidsnämnden.

S ville förankra

Att förslaget kom så sent gjorde först socialdemokraterna tveksamma.

– Det kom en kvart innan, säger S-gruppledaren Jaana Tilles. Jag tycker inte om att inte hinna förankra innan. Vi ville också försäkra oss om att pengar finns för att ha ungdomsgården Mega mer öppen under sommaren innan vi gick med på beslutet om finansiera dag- och eftermiddagsvandringar. Alla andra partier och kommundirektören lovade då att de skulle prioritera att hålla den öppet mer.

ANNONS

Mer öppet på Mega

Enligt Emelie Hallin kommer det sannolikt att anordnas fler ungdomsaktiviteter i sommar när fler unga stannar hemma. Fritidsförvaltningen undersöker också om det går att hålla mer öppet på både Mega och Haket. De undersöker också om de kan anordna verksamhet där ungdomarna befinner sig och inte enbart på fritidsgårdarna.

Beslut om det fattas på fritidsnämnden den 4 juni.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.