Vallentuna HK begär in utdrag av alla ledare

22 av 66 tillfrågade idrottsklubbar begär utdrag ur belastningsregistret av sina ledare.
22 av 66 tillfrågade idrottsklubbar begär utdrag ur belastningsregistret av sina ledare.
En tredjedel av de 66 idrottsklubbar som Lokaltidningen Mitt i har kartlagt i Stockholms län begär in utdrag ur belastningsregistret av samtliga sina barn- och ungdomsledare.
I Vallentuna begär en av tre kontaktade klubbar utdrag av alla tränare och ledare. En till har haft det uppe för diskussion men inte fattat något beslut.

– Ja, vi har pratat om det. Det var uppe på ett möte, men vi har inte kommit till beslut. Vi har aldrig haft något fall i klubben, säger Janne Söderström, ordförande i fotbollsklubben Vallentuna BK som har cirka 400 aktiva spelare.

En av tre kollar om ledare dömts för sexbrott

Vallentuna Hockey med cirka 300 spelare begär inte heller utdrag ur belastningsregistret av sina ledare.

– Nej, vi har inte känt behov av det. Vi har väldigt bra koll på våra etablerade tränare och i de yngsta grupperna är det oftast föräldratränare, säger klubbens ordförande Lars Barkström.

”Det var en självklarhet”

Handbollsklubben Vallentuna HK, med cirka 270 medlemmar, har däremot börjat begära utdrag av alla ledare, tränare och alla andra som har ett uppdrag i klubben.

– Vi gör det från och med den här säsongen. Det var en självklarhet och all uppståndelse i våras då Patrik Sjöberg drog igång Idrottsbrevet som handlar om att arbeta med trygghet för våra barn gjorde att vi lyfte frågan ännu mer, säger Disa Glaser, styrelseledamot i Vallentuna HK.

Har ni någon policy för att förebygga sexuella övergrepp i klubben?

– Vi har en värdegrund som vi jobbar med plus Rädda Barnens High Five som handlar om kränkningar och övergrepp och hur vi agerar om något skulle hända, säger Disa Glaser.

– Vi har en policy och så länge jag har varit med i klubben har vi varit observanta på det här, säger Lars Barkström.

– Ja, vi har ett policydokument som följer Svenska Fotbollförbundets policy och regler, säger Janne Söderström.

Hela listan: Se om din klubb kollar tränarna