Vallentunabo bakom julkalendern – nästa år

pressbild
När julkalendern slutar börjar den med en gång för Vallentunabon Marie Furubom.
För de allra flesta är julkalendern över efter den 24 december. Men inte för Vallentunabon Marie Furubom som i januari påbörjar inspelningen av nästa års julkalender.

Snart är det premiär för årets julkalender, en av julens starkaste traditioner i tvrutan. En Vallentunabo som kommer sitta bänkad i soffan varje morgon är Marie Furubom, till vardags barntv-producent på Baluba.

I hennes huvud finns redan storyn till nästa års julkalender som hon tillsammans med produktionsbolaget Baluba har hittat på. Hon vill inte avslöja några detaljer kring handlingen, men förklarar att utmaningen är att få till en berättelse som går hem hos tittaren som både kan var väldigt liten och riktigt gammal.

– I en vanlig tv-serie riktar sig handlingen mot en specifik målgrupp. Men julkalendern måste tillfredsställa alla åldrar. Den måste vara lika intressant för föräldrarna som för barnen. Sen har vi alla pensionärer som har det som tradition att titta med barnbarnen eller själva. De ska också tycka om den.

Det hat hänt att julkalendern har fått kritik för att inte ha varit så julig. Vad anser du en bra julkalender bör innehålla?

– Igenkänning är viktig, från de allra minsta i familjen till hela släkten. Men även femåringen som kanske inte firar jul hemma. När jag gjorde Tjuvarnas jul handlade den om en epok som hade en spännande och emotionell underton. Sen måste det sluta gott.

Hur skulle du beskriva nästa års julkalender, utan att bli för detaljerad?

– En jakt på den perfekta julen som handlar om prestationen kring julen. Det finns en fasad runt julfirandet men vad betyder det egentligen? Sen blir det mycket komisk igenkänning.

Är du traditionsbunden kring ditt egna julfirande?

– Nej, den är extremt flexibel. Efter förra inspelningen hade vi firat jul i 19 månader och drog till Thailand för vi var så trötta på julen. Det enda barnen fick som hörde till julen var julklappar men ingen julmat.

Vad tror du om årets julkalender ”Jakten på den försvunna kristallen”?

– Den är helt annorlunda från vår och mer science fiction. Men min förhoppning är att den är bra. Julkalendern är en unik och fin tradition som vi har i Sverige.

Inspelningen av nästa års julkalender drar igång i mitten på januari och beräknas hålla på fram till valborg.

Fakta

Marie Furubom

Ålder 55 år.

Bor: I ett hus, i närheten av Karlbergsskolan i Vallentuna och tänker aldrig flytta där ifrån.

Vallentunabo: Sedan 2002. Älskar Vallentuna, så länge Roslagsbanan går som den ska.

Familj: Man och fem barn mellan 8 och 29 år.

Yrke: Står Head of Baluba kids på hennes visitkort. Tv-producent och utvecklare av barn-tv.

Arbetar: Baluba

Produktioner på CV:et: Lattjo lajban, Agenterna, Tjuvarnas jul.