Vallentunabo död i lavinolycka i Schweiz

En Vallentunabo i 20-årsåldern omkom i en lavinolycka i Schweiz.

Mannen åkte offpist med vänner från sin hemkommun.

Olyckan inträffade cirka 14.30 i onsdags i Nendaz som ligger i kantonen Valais i Schweiz.

Vallentunabon befann sig på en längre vistelse i Schweiz tillsammans med vänner för att åka skidor.

Det var när han ska ha åkt off-pist i nedfarten Plan de Fou som lavinen utlöstes. De andra Vallentunaborna som var med klarade sig utan allvarliga skador men 20-åringen fångades av lavinen och drogs med en lång stäcka av snömassorna, enligt en vän till den omkomne.

Trots upplivningsförsök gick 20-åringens liv inte att rädda.

20-åringen var en uppskattad person på flera håll i det lokala föreningslivet. På torsdagskvällen samlades många ungdomar och vuxna i kretsen kring 20- åringen i Vallentuna kyrka för att söka stöd och tröst.

Samma dag som Vallentunaborna drabbades av lavinen i Schewiz gick ytterligare en lavin i Verbier som ligger nära Nendez. Enligt den schweiziska tidningen 24heures begravdes sex schweziska skidåkare i en lavin för förmiddagen samma dag, två av dessa ådrog sig enligt 24heures livshotande skador.

Det är oklart hur många lavinolyckor som sker i alperna varje år. Enligt SMHI sker 50 dödsolyckor i alperna varhe år. Andra källor vittnar om fler olyckor, uppåt 100 olyckshändelser per år.

I Norden är lavinolyckorna färre. Enligt SMHI inträffar en dödsolycka i Sverige per år och fem i Norge.

I Sverige bedöms lavinrisk av Svenska Liftanläggningars Organisation, SLAO. Dåde i Sverige och internationellt bedöms lavinrisken enligt en femgradig skala där ett betyder obefintlig risk och fem extrem fara för lavin.

Nedfarten Plan de Fou ligger enligt skidåkarsajten freeride.se inom liftområdet i Nendaz. Därför är platsen lätt att nå. Det är en populär nedfart där många åker.

Vallentunaborna hade enligt uppgift med sig utrustning för off-piståkning när olyckan inträffade.