Vallentunabo prisas i stadshuset

Emma Aronsson, florist från Vallentuna. "Årets gesäll" 2016.
Emma Aronsson på gesäll- och mästarbrevsutdelningen i Stockholms stadshus.
Hon har snittat blommor i kungens garage, dekorerat Nobelmiddagen och flera prins- och prinsessbröllop. På onsdagen fick Vallentunabon och floristen Emma Aronsson dessutom pris i stadshuset som Årets gesäll. Här listar hon sina tre bästa tips för fina buketter.

På onsdagen utsågs Vallentunabon och floristen Emma Aronsson, 25, till Årets gesäll och fick stipendium på 20 000 kronor vid den årliga gesäll- och mästarbrevsutdelningen i Stockholms stadshus. Dagen efter blev hon nedringd av folk ville gratulera och ställa frågor.

– Det känns jättekul och visar att allt jobb jag lagt ned ger resultat, säger Emma Aronsson.

Hur firade du? 

– Det blev så klart champagne med min familj, sambo och vänner. Utan dem hade jag aldrig klarat det, säger hon.

Pengarna från stipendiet ska hon använda till att göra klart en blomsterbok som tar upp livets olika skeden.

– På ett blommigt vis ska jag tolka allt från tillblivelse till död, bröllop, student och konfirmation. Det är ett samarbete med en skribent och en fotograf och snart åker vi till Lappland och Gotland får att ta de sista bilderna. Men mer än så kan jag inte säga.

Intresset för blommor har funnits sedan barnsben och Emma Aronsson beskriver sig som en ”blomnörd”. Efter floristinriktningen på gymnasiet har hon hunnit med flera stora jobb, bland annat dekorerat alla tre kungabarnens bröllop, jobbat med Nobelmiddagen och vunnit yrkes-SM.

Att jobba med kungliga bröllop och Nobel har också inneburit mycket hemlighetsmakeri.

– Vid kungliga bröllop är mycket hemligt fram tills att det börjar. Blomsterval och färger får inte avslöjas innan, säger hon.

Vad är ditt roligaste jobb-minne?

– Det var väldigt kul att dekorera den privata middagen som hölls när prinsessan Madeleine gifte sig. Då stod vi i kungens garage och arbetade i fyra dagar. Det var bara där det var tillräckligt kallt för blommorna och vi behövde flytta en av kungens bilar för att få plats, säger hon.

 

Emma Aronssons tre bästa tips för fina buketter:

  • Använd mycket blad mellan blommorna. Det ger buketten en större känsla.
  • Tänk på färg och form. Våga testa olika färgskalor. Orange är till exempel jättefint ihop med rosa.
  • Tänk på hållbarheten och snitta blommorna ordentligt. Det är jätteviktigt med diagonala snittytor och rätt vattentemperatur. Snitta också om stjälkarna flera gånger så håller sig buketten längre.