Vallentunabo skrev bok om världsmästaren

Johan Ahlberg på altanen hemma i Rickeby.
Johan Ahlberg på altanen hemma i Rickeby.
Minglar med Anders Eriksson på releasefesten av "Skjorta rätt ut"
Minglar med Anders Eriksson på releasefesten av "Skjorta rätt ut"
Johan Ahlberg på Island 2010.
Johan Ahlberg på Island 2010.
Omslaget till boken Skjorta rätt ut.
Omslaget till boken Skjorta rätt ut.
Journalisten Johan Ahlberg, bosatt i Vallentuna, har i två år hängt med endurostjärnan Anders Eriksson. Det har resulterat i en bok om den sjufaldiga världsmästaren, även känd för sin medverkan i tv-programmet Mästarnas mästare.

I september släpptes självbiografin ”Skjorta rätt ut!” som tar läsaren in under huden på motorcykelföraren Anders Eriksson, världsmästare i enduro, hela sju gånger.

Boken är författad av motorjournalisten och Valletunabon Johan Ahlberg som i flera år följde Anders Eriksson på nära håll i karriären. Ofta vid sidan av tävlingarna men även i bland bak efter, på en motorcykel.

– Jag har tävlat i tävlingar där han har tävlat, och blev i stort sett alltid omkörd av honom, ett par gånger, säger Johan Ahlberg och skrattar.

…sanningen är den, att han är världens mjukis när han inte sitter på motorcykeln.

säger Johan Ahlberg.

Väntade på rätta tillfället

Anders Eriksson var under sin aktiva år endurosportens stora stjärna, i likhet med vad Peter Forsberg var för ishockeyn. Hans framgångar ville Johan bli först med att porträttera i bokform.

Men för att Anders skulle gå med på att låta någon utomstående komma in och ta del av det som rörde sig i hans huvud under hjälmen, krävdes både tjat och tålamod.

– Första gången jag frågade om jag fick skriva en bok om honom var för 5-6 år sedan. Då var han inte mogen för tanken. Fast samtidigt började proffskarriären lida mot sitt slut, och bitterheten över att lägga av, ta vid. Något år senare högg jag honom igen.

”Fick tårar i ögonen”

Till sist gick Anders med på idén få sin idrottsliv formulerad i en bok. I två års tid har de träffats kontinuerligt och pratat om allt vad det innebär att bli bäst i sporten man brinner för.

– Man kan tro att han är jäkligt farlig, fast sanningen är den, att han är världens mjukis när han inte sitter på motorcykeln. När han öppnade boken för första gången såg han en bild på sina barn, då fick han tårar i ögonen.

Under arbetet med ”Skjorta rätt ut!” har de inte bara vistas i skrivarverkstaden. Senast i våras gav de sig iväg på en mountainbikestur genom Vallentunas skogar. Målet var att träna inför cykelvasan som de hade bestäm sig för att ställa upp i samtidigt.

Men när det drog ihop sig till tävlingsdagen, blev Johan tvungen att stanna hemma.

– Jag behövde göra några ändringar innan boken skulle skickas till tryckeriet. Men när jag ringde och berättade det för Anders blev han helt ställd, att ställa in en tävling fanns inte hans värld.

Körde motorcykel på röksprutande vulkan

Johan har själv en stark förkärlek till att köra motorcykel i svår terräng och gärna utomlands. En av Johans mest spektakulära motorcykelfärd var upp till toppen av Eyjafjallajökull. Askmolnet från vulkanens utbrott i 2010 lamslog större delen av Europas flygtrafik.

Johan kom på att det gick att flyga till Island från Oslo och satte sig på ett plan. Sen lånade han en motorcykel och lyckades köra ända upp till kanten på vulkanens krater.

– Jag var den förste journalisten som kom riktigt nära vulkanen. Mina bilder såldes till tidningar världen över, säger Johan Ahlberg som just nu har påbörjat skrivandet av en ny bok om en flicka som levde i Stockholm i början av förra seklet.

Johan Ahlberg med motorcykel på Island 2010. Foto: Johan Ahlberg

Fakta

Om Johan Ahlberg

Ålder: 46 år

Yrke: frilansjournalist och testförare inom motorsport

Bor: i Rickeby, Vallentuna, med frun Magdalena och döttrarna Emma och Hanna

Har bland annat skrivit för: Bike, Mc-folket, Teknikens värld och Aftonbladet.

Tog körkort för lätt motorcykel i Upplands Väsby som 16-åring mot föräldrarnas vilja.

Aktuell med självbiografin ”Skjorta rätt ut!” om endurolegenden Anders Eriksson, som blev veckans mest sålda sportbok på Adlibris första veckan den kom ut.