Vallentunabor i skogsbrandinsats

Frivilliga resursgruppen i Vallentuna fick rycka ut till skogsbrandsdrabbade Västmanland.

FRG i Vallentuna är en av tre frivilliga resursgrupper i Stockholm som fick uppdraget att hjälpa till vid den enorma insatsen efter skogsbranden i Västmanland.

– Det känns hur bra som helst. Det är första gången vi deltar i sådan här stor insats. Det är en merit för oss, säger Christer Ärnhage, som deltog i insatsen.

Åtta medlemmar i gruppen åkte till Ramnäs i Västmanland, knutpunkt för räddningsinsatsen, den 12 augusti och arbetade där ett dygn. Bland annat hjälpte de till med trafikdirigering och dokumentation.

Nu är vägarna kring skogsbrandsområdet öppnade för trafik men när gruppen var på plats förra veckan var eftersläckningsarbetet i full gång.

– Vi såg inget av brandområdet, där fick vi inte vara. Vi kände inte av rök och lukt, säger Christer Ärnhage.

Christer Ärnhage menar att insatsen som helhet fungerade bra.

– Det var en helt fantastisk stämning. Alla hjälpte varandra, hälsade på varandra och frågade hur det gick. Det var en positiv och därmed konstruktiv stämning. Sedan blir man imponerad över vilka resurser samhället har när man ser det samlat – folk, utrustning och miltals med brandslangar.

Ungefär hälften av Sveriges kommuner har så kallade Frivilliga resursgrupper som rycker in vid olyckor, bränder och andra krissituationer. Gruppen kallas in av kommunen vid behov. Vallentuna FRG har ryckt ut skarpt fem gånger.

Farlig sjukdom hotar biodlingar

STOCKHOLM Den mycket smittsamma bisjukdomen amerikansk yngelröta har konstaterats på två ställen i Södermanlands län. Bakterierna livnär sig på binas larver. Bina i de drabbade bisamhällena har avlivats och kuporna bränts upp för att förhindra spridning till bland annat stockholmsområdet. Biodlare uppmanas nu att vara uppmärksamma.

Tecken på yngelröta är att locken till cellerna i vaxkakorna sjunker in och mörknar. Larvresterna bildar en kletig massa som luktar fotsvett. Sjukdomen smittar inte till människor och honungen är inte farlig.

Rostbrunt och luftvitt vatten efter vattenläcka

Bällsta Efter den läcka som lagades på Klingspors väg i Bällsta förra veckan kan det hända att vattnet i de fastigheter som berördes kan vara missfärgat.

Rödbrunt vatten beror på att rost i ledningsnätet lossnar och följer med upp i kranen. Vitt vatten beror på luft i ledningarna.

Roslagsvatten uppmanar de hushåll som återfått sitt vatten att spola kallvatten ur alla kranar i huset minst en kvart.