Fler Vallentunabor vill skuldsanera

Fler Vallentunabor vill ordna upp sin skuldtyngda ekonomi sedan nya lagen kom 2016.
Fler Vallentunabor vill ordna upp sin skuldtyngda ekonomi sedan nya lagen kom 2016.
Antalet skuldsatta som ansökte om skuldsanering ökade i Vallentuna förra året.
Ansökningarna till Kronofogden ökar i hela landet, vilket beror på ny lagstiftning.

35 personer från Vallentuna ansökte om skuldsanering hos Kronofogden förra året. Det är en ökning jämfört med 2016, då det var 21 personer som ansökte om skuldsanering hos myndigheten, och 2015 var antalet 18.

Trenden är densamma i hela landet. Kronofogdemyndigheten fick in cirka 19 000 ansökningar om skuldsanering 2017. Året innan kom drygt 12 000 ansökningar. Enligt Kronofogdemyndigheten berodde ökningen på de nya skuldsaneringslagarna som trädde i kraft i november 2016.

– Man kan se skuldsanering som en ekonomisk rehabilitering, där någon som har haft skulder i många år får möjlighet att starta om med nya förutsättningar. Det är bra att fler nu får den chansen, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogdemyndigheten i ett pressmeddelande.

Fakta

Fakta om skuldsanering och lagändringen

  • Skuldsanering innebär att du slipper betala hela eller delar av din skuld. För att kunna få skuldsanering ska du sakna möjligheter att betala skulderna inom överskådlig tid.

  • Lagändringen som trädde i kraft 1 november 2016 har gjort det enklare att ansöka om skuldsanering och underlättat inbetalningar. Bland annat med två betalningsfria månader per år, och månadsbetalning som sedan fördelas till dem som ska ha betalt. Personer med barn kan också beviljas en förkortad betalningsplan.
  • Ansökan om skuldsanering görs hos Kronofogden. Hos kommunen går det att få hjälp med ansökan om du kontaktar en budget- och skuldrådgivare.

Källa: Kronofogden