ANNONS

Vallentunaborna parkerar bättre

Vallentunaborna har blivit bättre på att parkera.

Åtminstone skrevs färre parkeringsböter förra året än 2010. Men fler struntade i att betala boten.
ANNONS

Vallentunaborna var bättre på att parkera rätt och riktigt år 2011 än året innan. Åtminstone åkte de dit för sina parkeringsmissar mer sällan.

Nästan 9 procent färre böteslappar skrevs ut av Svensk bevakningstjänst, som Vallentuna kommun har anlitat för att hålla koll på felparkerarna.

– Man får hoppas att det beror på att parkerarna har blivit mer uppmärksamma på reglerna. Vi har fortfarande samma bevakningsbolag och samma tider som vi har haft tidigare, säger Göran Söderqvist, tekniker på samhällsbyggnadsförvaltningen och ansvarig för frågor om parkeringsböter.

Men trots att Vallentunaborna har blivit bättre på att parkera rätt har man samtidigt blivit allt sämre på att betala sina böter. Förra året betalades bara drygt 80 procent av p-böterna.

Den person i kommunen som är skyldig mest har skulder hos Kronofogden på 94 225 kronor, enbart för obetalda parkeringsavgifter.

Det vanligaste felet är att glömma bort p-skivan i centrum, eller att stå kvar där längre än tillåtet, tror Göran Söderqvist.

Bevakningen är också begränsad till centrum, även om man gör kontroller på platser där det ofta kommer in klagomål. En sådan plats har varit Västanbergavägen, mellan Västergården och Östergården.

– Den har varit problematiskt tidigare. Nu har vi infört parkeringsförbud och det har börjat hjälpa, men i början blev det många böter och man ville inte acceptera förbudet. Skyltarna skruvades ner flera gånger. Vi har verkligen fått jobba för att hålla de där skyltarna uppe, säger Göran Söderqvist.

När inga skyltar finns får bevakningsbolaget heller inte skriva några böter. Genom att skruva ner skyltarna försökte felparkerarna göra Västanbergavägen till en frizon.

ANNONS

– Men nu har vi fått fast skyltarna ordentligt så de inte ska gå att skruva ner, säger Göran Söderqvist.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.