Det skedde i tysthet och vid nyår var det ingen som noterade att reglerna ändrats för hur man ska hantera så kallat bioavfall, alltså köksavfall och trädgårdsskräp. Kanske för att ord som bioavfall, EU-direktiv och avfallsförordning inte känns så upphetsande.

Men de handlar om vardagsnära frågor om hur vi ska göra med våra sopor och hur de påverkar miljön.

Sägs inget om förbud

Regeringens uppdatering av reglerna gjordes för att förklara hur EU:s ändrade avfallsdirektiv skulle tillämpas i Sverige. Ett direktiv som syftar till att göra avfallshanteringen mer hållbar och miljövänlig i medlemsländerna.

Varken i EU-direktivet eller i regeringens förordning sägs något om att eldning i trädgården är förbjudet.

Men den 11 april la Naturvårdsverket ut en artikel på sin hemsida, där de tvärtom slog fast att så är fallet.

"De nya bestämmelserna innebär att trädgårdsavfall ska komposteras på tomten, lämnas till en återvinningscentral, eller samlas in av kommunen. I praktiken innebär detta att det inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall."

Fyra dagar senare skrev Ebba Busch på X att "Jag vill vara tydlig med att regeringen inte infört något nytt förbud mot eldning av trädgårdsavfall. Det rör sig om nya regler men inte om någon större förändring gentemot hur det fungerat tidigare. Vi ser att dessa går att tolka på olika sätt och reglerna kommer därför att förtydligas."

Många frågor om eldning

Först nu började frågan komma upp i nyhetsflödet. De flesta artiklar och inslag handlade om att det uppstått förvirring om vad som gäller. En förvirring som gjorde att Vallentuna kommuns Kontaktcenter plötsligt fick frågor om eldning. Innan dess hade ingen hört av sig.

– När jag söker mellan den 1 januari och den 15 april nu finns inga frågor. Sedan dess har vi fått in 15 frågor kopplat till att det kommit upp i media, sa Therese Kumlin på Vallentunas Kontaktcenter i fredags.

Samma regler

I förra veckan uttalade sig klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och sa att regeringen ska förtydliga vad som gäller. Dock först om två månader.

Vallentunas miljöchef Martin Rodell konstaterar att ingenting förändrats i Vallentuna. Samma regler gäller som tidigare, även om en kort informationstext lades ut på kommunens hemsida i förra veckan.

– Vi har inte gjort några ändringar. I Vallentuna regleras eldningen i avfallsföreskrifterna och man har eldningsförbud i detaljplanelagt område, men man kan söka dispens. Utanför får man elda om det inte sker olägenhet för grannar. Vi har inte ändrat nu utan kör på som tidigare och avvaktar att regeringen förtydligar vad som faktiskt gäller, säger miljöchef Martin Rodell.