Vallentunas föreningar för en tynande tillvaro

Här övar FRG Vallentuna hjärt- och lungräddning på torget. FRG är en av många föreningar som har det svårt att rekrytera medlemmar.
Här övar FRG Vallentuna hjärt- och lungräddning på torget. FRG är en av många föreningar som har det svårt att rekrytera medlemmar.
Många föreningar i Vallentuna har svårt att rekrytera medlemmar.

– Folk har inte tid att engagera sig i föreningslivet på samma sätt i dag som förr, säger Staffan Hassius, ord­förande för GoIF Kåre.

Efter en rundringning till flera föreningar i Vallentuna vittnar alla om samma sak: allt färre engagerar sig i föreningslivet.

– Det är svårt att engagera folk nu för tiden. Föreningslivet har fått konkurrens, det har inte samma ballfaktor längre, säger Christer Ärnhage, ordförande i Frivilliga resursgruppen Vallentuna.

Han säger att medlemsantalet sedan några år har hållit sig stadigt på ungefär 110 medlemmar.

– Men det är olika från år till år. Vi skulle kunna bli betydligt fler.

Framförallt är det svårt att engagera yngre medlemmar.

– Jag har tänkt flera gånger på vad som händer när vi i styrelsen lägger av. Vi har suttit i styrelsen sedan 1971. Inga unga kommer att vilja ta över, säger Kent Irebrand, kassör i Vallentuna Motorklubb.

Ingrid Lingmark, ordförande i Brukshundsklubben i Vallentuna tror att det sviktande engagemanget beror på ökad arbetsbelastning och stressigare vardag.

– Folk har inte orken att engagera sig längre, privatlivet har blivit viktigare. Vi har en klubbstuga till exempel, som vi i klubben gemensamt måste ta hand om, ingen vill ta det ansvaret, säger hon.

Men Staffan Hassius tror annorlunda.

– Jag tror inte det handlar om tidsbrist eller brist på engagemang. Sett till hur vi lever våra liv i dag jämfört med för flera år sedan är vi oftare hemifrån, vi rör oss på ett annat sätt och det påverkar även vårt engagemang i den lokala föreningen.

Han tror också att man behöver satsa mer på att engagera vuxna.

– Det pratas jämt om att få barn och ungdomar engagerade. Det är inget fel i det, men vi får inte glömma de vuxna, kan de vara med och bidra skapas stimulans. Sedan lever vi de liv vi gör och det är bara att acceptera. Man får vara nöjd med den hjälp man kan få, säger han.

Åsa Borglund, föreningssamordnare på Vallentuna kommun tror att det faktum att färre engagerar sig i föreningslivet kan leda till att föreningar tvingas läggas ned.

– Många kanske tänker att man måste vara superkunnig för att engagera sig i klubbstyrelsen eller som lagledare för dotterns lag, men så är det inte. Ett engagemang kan räcka långt eftersom det är medlemmarna själva som skapar verksamheten, säger hon.