ANNONS

Vallentunas godaste semlor

Läckergommarna som utsett vinnarsemlan. Berth Ringström 71, Christoffer Åhman 18, Axel Hellberg Olsson 18, Mia Cedervall 50 och Birgitta Ringström 69.
Läckergommarna som utsett vinnarsemlan. Berth Ringström 71, Christoffer Åhman 18, Axel Hellberg Olsson 18, Mia Cedervall 50 och Birgitta Ringström 69.
Liten, snygg och välbalanserad. Så är semlan som vann Lokaltidningens semmeltest.

Rätt tajming betyder allt när man bakar semlor, enligt Olof Jönsson, på stenugnsbageriet som bakat vinnarsemlan.
ANNONS

Det var minisemlan från Vallentuna stenugnsbageri som tog hem en överlägsen seger i Lokaltidningen Mitt i:s semmeltest. En läsarpanel har ätit sig i genom Vallentuna centrums semmelutbud som ett blindtest.

– Jätteroligt att vi vann, säger bagaren Olof Jönsson.

Den lilla vinnaren består av en klassisk vetedeg med kardemumma, bakad med fördeg för att smakerna ska utvecklas. Mot slutet har en liten gnutta surdeg tillsats. På det pudersockrade locket ligger hyvlad mandel och semlan är fylld av spansk mandelmassa från Alicante.

– Vanligtvis använder man kalifornisk mandel som är litet bittrare i smaken, säger Olof Jönsson.

På mandelmassan som är blandad med vaniljsocker och vatten pöser lättvispad, ren grädde.

– Det är grädden som styr, har man vispat litet hårt upplevs hela semlan tråkig. Det är skillnaden mellan okej och wow, säger Olof Jönsson.

Tajming är allt för den som vill få ihop en lyckad semla, enligt Olof Jönsson. Bullen måste vara perfekt gräddad och grädden perfekt vispad.

– Med semlor jobbar vi alltid på marginalen.

ANNONS
Fakta

Här är de bästa testade semlorna

Stenungsbageriet

Minisemla för 20 kronor.

Omdöme: ”Extremt god! Snyggast. 
Välbalanserad med lagom mycket grädde i förhållande till bullens ­storlek. Något klent med marsipan. Gott med flarn på semlans topp.”

Betyg 4,4
Ica Kvantum

Två semlor för 29 kronor.

Omdöme:

”Blek och inte vacker. Men god, fin och porös rätt igenom. Lättäten. God, rejält tilltagen och saftig bulle men fin eftersmak av kardemumma.”

Betyg 3,6
Coop

Vanlig semla för 17 kronor.

Omdöme:

”En standardsemla. Bra mandelmassesmak men neutralt bröd och inte så trevliga nötbitar i grädden. Hemtrevligt utseende men inget wow.”

Betyg 2,8
Coop

Karlsbadersemla för 11 kronor.

Omdöme:

”Fin, ser ut som en liten björksopp. Ser torr ut men smakar bättre. Lös marsipan och för mycket smak i bullen. Kunde dugt gott bara som bulle. Trevlig storlek.”

Betyg 2,4