Vallentunas unga får snabbare cash till kultur

Oväntad trend: unga utövar oftare kultur i ensamhet.
Oväntad trend: unga utövar oftare kultur i ensamhet.
Nu finns ett nytt kulturbidrag som specialdesignats för unga.
70 000 kronor ligger nu och väntar på att ungdomar mellan 15 och 25 ska söka.
– Tanken är att det ska vara enkelt och snabbt att få besked, säger kultursekreterare Charlotta Burlin.

Sedan länge finns det pengar att söka hos kommunen för den som vill ordna konserter, teaterföreställningar, utställningar eller andra kulturaktiviteter.

– Men väldigt få unga har sökt arrangemangsstöd, inga under 20 år, säger Charlotta Burlin, kultursekreterare i Vallentuna.

Bidragscoaching

För att ändra på det har nu kulturförvaltningen öronmärkt en del av pengarna till ung kultur. I år handlar det om 70 000 kronor.

– Vi vill uppmuntra unga till fler kulturaktiviteter. Bidraget ska täcka kostnader för allt från konstutställningar till LAN. Då ska man också få stöd av coacher med att fylla i ansökan. Tanken är att det ska vara enkelt och snabbt att få besked.

Barnteater

Bidraget är i första hand tänkt för ungdomar mellan 15 och 25 år.

– Men även om man vill göra något för dem, till exempel anordnar Orkesta hembygdsförening teater för barn. Men vi kommer att prioritera dem som själva är unga, säger hon.

Behovet finns

Kulturbidrag som särskilt är riktade till unga har funnits tidigare i Vallentuna.

– Många andra kommuner har det. Så vi har velat få till det här eftersom vi sett ett behov när vi varit ute och pratat med unga på fritidsgårdar.

Brevkampanj

På Lidingö har ett kulturbidrag för unga funnits länge i olika former. Men för ett och ett halvt år sedan formades det om och samtidigt gjordes en kampanj med personliga brev.

Vi satt i höstas och slickade 2000 kuvert till alla som går i gymnasiet. Ungdomar får i princip aldrig brev annars, så det var vad som träffade bäst i marknadsföringen, berättar projektledaren Dejan Grabus

Ensam ungdomskultur

Satsningen lyckades och hittills har kommunen fått in drygt 30 ansökningar.

En lite oväntad erfarenhet är att ungdomar i dag utövar sitt kulturintresse i ensamhet.

 Vi ser att det finns folk som håller på med film, målar konstnärligt hemma eller gör musik. Men de har inget sammanhang. Så vi bokar in möten och handleder dem. Och försöker få dem att möta varandra. 

Så det blev lika mycket en kontaktförmedling?

– Verkligen, säger Dejan Grabus. När man pratar med dem visar det sig ofta att de utöver resurser och lokaler behöver ett sammanhang att bolla idéer och tankar i.