ANNONS

Dags för Vallentunas 409 nior att välja gymnasieskola

Gymnasiemässa i Älvsjö
Så här såg det ut på gymnasiemässan förra året.
Vallentunas niondeklassare är på gång att söka till gymnasiet. För alla som är osäkra arrangeras den årliga gymnasiemässan i Älvsjö i veckan.
ANNONS

Det börjar bli dags för Vallentunas niondeklassare att tänka på framtiden – eller i alla fall på gymnasiet.

Till sommaren går 409 niondeklassare ut grundskolan och de flesta väljer att studera vidare på olika gymnasieutbildningar. Men vilket ska man välja?

Ett sätt att göra valet lite lättare är att åka till gymnasiemässan i Älvsjö, torsdag till lördag 21 till 23 november, dit mellan 30 000 och 35 000 besökare väntas.

– Det är ett viktigt ställe för alla niondeklassare att komma till, och det är viktigt för alla skolor. Det kommer att finnas 170 utställare och mässan täcker i stort sett alla gymnasieskolor i Stockholm med omnejd, säger Catarina Oscarsson, operativ projektledare på gymnasiemässan.

I länet är det drygt 26 800 niondeklassare som ska välja sin framtida utbildning.

Möjlighet träffa skolorna

Catarina Oscarsson ser gymnasiemässan som ett ”fantastiskt komplement till webben” när eleverna ska välja sin framtida utbildning. På mässan har eleverna möjlighet att träffa respektive skolor och ställa frågor om vilka betyg som krävs, om skolan erbjuder undervisning i något specialintresse man har, om det finns yrkesutbildning, etcetera.

Bestämmer sig eleverna för gymnasieskola på mässan?

Nej, det är en lång process. Det är många frågor som avgör, som hur viktigt det är att skolan ligger nära där man bor, vilka intressen man har och vilka betyg man har.

Antal elever som går ut nian 2020

Kommunsiffrorna anger antal elever i årskurs 8 läsåret 2018/2019 som väntas gå ut årskurs 9 nästa år:

ANNONS

Källa: Skolverket

Inte alla som är behöriga

I Stockholms län brukar ungefär 90 procent av niondeklassarna vara behöriga till minst ett yrkesprogram på gymnasiet. Inom länet kan dock andelen behöriga skilja sig åt, från 85 till 100 procent behöriga.

Förutom de som går ut grundskolan väntas omkring 3 000 personer knacka på för en gymnasieutbildning. Det handlar om ungdomar och vuxna som av olika orsaker inte tidigare valt gymnasieutbildning, som nyanlända, ungdomar som har har arbetat några år efter grundskolan, etcetera.

Antalet platser inte klart

Antalet gymnasieplatser som står till buds i Storstockholm nästa läsår är ännu inte fastställt, antalet bestäms först i början av mars nästa år, efter att den första ansökningsomgången är stängd.

Jämför man med antalet gymnasieplatser som erbjöds till årets läsår handlar det om 29 000 platser vid kommunala och fristående gymnasieskolor i Stockholms län samt Håbo och Gnesta kommun.