Min lokala hjälte

Peter har Vallentunas vanligaste jobb

Peter Bonander på sitt kontor.
Peter Bonander på sitt kontor.
Peter Bonander jobbar som företagssäljare – precis som 589 andra Vallentunabor.
– Öppen, framåt, glad, påhittig och kreativ – det är urtypen av en säljare, säger han.

Vallentuna har näst lägst arbetslöshet i hela landet. Detta visar Arbetsförmedlingens siffror för mars månad.

Men vad sysselsätter sig då kommunens arbetsmyror med?

Enligt statistik från SCB så är det absolut vanligaste yrket bland boende i Vallentuna företagssäljare, och totalt 590 personer jobbar inom branschen.

En av dessa är Peter Bonander. Han är vd på företaget Tätringen Tekniska AB som sysslar med försäljning av hydraulik och pneumatiktätningar.

Hans egen resa började som ung lagerarbetar som en dag fick möjligheten att prova på att agera butikssäljare. Han fastnade för det och gick snabbt över till att bli fältsäljare. 

– Jag gillade det. Att få åka runt i Sverige och till andra länder, säger han.

Det visade sig snabbt att säljyrket var ämnat för honom, och snart kom en förfrågan om att bli säljchef på Tätringen Tekniska AB. Därifrån lyckades han avancera till vd.

”Säljare är inget man bara blir”

Peter Bonander säger att han själv aldrig har reflekterat över säljaryrkets popularitet i hemkommunen, men visst kryllar det av dem i bekantskapskretsen: över hälften av hans Vallentunavänner jobbar på något sätt inom branschen.

Samtidigt understryker han att yrket inte är för alla. Förmågan att sälja sitter i ryggraden.

– Säljare är inget man bara blir eller kan läsa sig till – man måste ha förmågan att prata och kunna sälja sin produkt, säger han.

Hur märker man att någon är säljare?

 – Personligheten på en säljare, oavsett vad man säljer, måste ju vara väldigt öppen, framåt, glad, påhittig och kreativ. Det är urtypen.

Med så många säljare i Vallentuna måste det märkas av på något sätt?

– Ja, det tycker jag att det gör. Jag har tidigare bott i orter där det har varit mer industri och när man tänker på det i efterhand var det kanske mer slutna, eller lågmälda, människor där.

Händer det att du stöter på fördomar om yrket?

– De dåliga ryktena är inget som drabbar mig personligen, men man hör ju vad andra berättar. De kallas ”väskdängare” och ”dörrknackare” – men i grunden handlar det om att möta olika människor och förstå deras behov.

Fakta

Peters tips för att bli en bra säljare

”Alltid se möjligheter i första hand – eller kunna vända ett problem till en möjlighet. Och så måste du vara kreativ och lyhörd.”