ANNONS

Snart väller 1 200 elever in på Värmdö gymnasium

Värmdö gymnasium.
Snart intar 1 200 elever Värmdö gymnasium vid Gullmarsplan.
Det blir trångt på Värmdö gymnasium i höst. Trots risken för smittspridning utökas antalet elever i klasserna i år. Trångt lär det också bli i kollektivtrafiken också, när över 1 200 elever ska passera Gullmarsplan.
ANNONS

Stockholms gymnasieelever ska inte längre undervisas på distans, meddelade Folkhälsomyndigheten i juni. Samtidigt ska skolor se till att elever och lärare inte trängs i lokalerna och i kollektivtrafiken för att minska risken för smittspridning.

Men på Värmdö gymnasium oroar sig flera lärare för att man inte tar frågorna på allvar.

– Schemat är lagt för eleverna och det ser ut som det gjort alla år. Det är precis som det var innan covid, bara business as usual. Samtidigt gjorde de en besparing i budgeten och valde att öka klasstorleken. Man måste verkligen tänka sig för, det finns stor risk för klustersmitta, säger läraren Lusse Arve.

Samlar alla lärare på skolan

Enligt lärarna inrymmer klassrummen på Värmdö gymnasium redan fler elever än vad de är byggda för, och korridorerna i den k-märkta byggnaden är smala.

Veckan innan eleverna börjar har lärarna kallats till gemensamma möten i skolans lokaler.

– Vi träffas hundra lärare, vilket inte alls är enligt rekommendationerna.

Värmdö gymnasium diskuterar lösningar

I kommuner som Huddinge har man beslutat att sprida ut elevernas scheman för att minska risken för smittspridning. Vissa lektioner ska även hållas på distans för att minska pendlandet.

I Haninge sprider man ut uppropstiderna, lektioner hålls utomhus och eleverna hänvisas till olika ingångar.

Vi har utökat med en elev per klass.

ANNONS

Christina Ahlgren, rektor på Värmdö gymnasium.

Enligt Christina Ahlgren, rektor på Värmdö gymnasium, arbetar man just nu med att vidta åtgärder för att minska smittspridningen.

– Det är något vi i ledningsgruppen arbetar med och diskuterar, så jag vill inte gå in på detaljer. Men vi kommer inte att ha någon gemensam samling vid uppropet, utan dela upp eleverna. Vi har avståndsmarkeringar i korridoren, plexiglas i cafeterian och kommer att hålla klassrummen öppna för att undvika trängsel i korridorerna. Sedan uppmanar jag alla som har möjlighet att gå eller cykla till skolan, säger hon.

Hur kommer det sig att ni utökar eleverna i varje klass när de egentligen borde bli färre just nu?

– Vi har utökat med en elev per klass. Det var ett beslut som fattades i våras av ekonomiska skäl. Det är inget jag kan ändra på nu när antagningen skett. Självklart skulle jag önska att vi hade möjlighet att ha färre elever i skolan.

Men beslutet om utökningen av klasserna togs innan antagningen gjordes?

– Ja, antagningen skedde i slutet av juni. Men beslutet om antalet elever i klasserna togs innan.

Inga ändringar i elevernas scheman

Majoriteten av eleverna på Värmdös gymnasium kommer inte från kommunen. Likt många andra Stockholmare har de Gullmarsplan som knutpunkt.

Elevernas scheman bedöms vara tillräckligt utspridda för att inte bidra till trängsel i kollektivtrafiken och kommer inte att ändras.

Det är egentligen Värmdö kommun som beslutar om när eleverna börjar och slutar för att undvika trängsel, men enligt Christina Ahlgren har kommunen inte fattat ett formellt beslut ännu. Detsamma gäller eventuell distansundervisning för elever med milda symptom.

Lärarna ska däremot fortfarande samlas på plats.

– Ja det kommer vi att göra på olika sätt. Regeringen har beslutat att skolan är öppen, och lärarna kommer att vara på plats, säger Christina Ahlgren.

Vill inte behöva stänga skolan igen

Men läraren Lusse Arve menar att lösningarna inte är tillräckliga för att minska smittspridningen.

– Det verkar som att alla är tagna på sängen. Till syvende och sist är ju eleverna det allra viktigaste. De mår inte bra av att inte få komma till skolan. Då får vi inte riskera att behöva stänga igen, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.