ANNONS

Vällingby centrum – 65 år gammalt men på tapeten igen

Vällingby centrum på 1950-talet.
Vällingby centrum på 1950-talet.
En gång i tiden vallfärdade utländska arkitekter till det då toppmoderna Vällingby centrum, som invigdes den 14 november 1954.
Det var nästan 65 år sedan, men någon pensionering är inte aktuell - däremot ett ägarbyte.
ANNONS

När Vällingby centrum byggdes var det tänkt som ett alternativ till Stockholms city. Förorten Vällingby skulle vara en så kallad ABC-stad med Arbetsplatser, Bostäder och ett fullödigt Centrum. Det skulle helt enkelt inte finnas någon anledning för Vällingbyborna att åka in till stan för att göra sina inköp eftersom det fanns ett toppmodernt shoppingcenter med butiker och krogar runt hörnet.

Vällingby Centrum, invigningsdagen

Vällingby Centrum invigs den 14 november 1954. S-politikern Carl Albert Anderson invigningstalar. Foto: Gunnar Lantz, Svenska Dagbladet/Stadsmuseet i Stockholm

Stockholms kommunala bostadsbolag Svenska Bostäder hade en ledande roll vid byggandet, och äger än i dag centrumanläggningen.

I veckan som gick meddelade dock den grönblå majoriteten i Stockholms stadshus att Vällingby centrum ska säljas till privata aktörer. Planen är att försäljningen ska genomföras under nästa år och den förväntas bli en miljardaffär. Kritiken från oppositionen har dock inte låtit vänta på sig. Fortsättning lär följa.

Hård kritik när Vällingby Centrum ska säljas i miljardaffär

Vällingby centrum kan säljas

ANNONS

Skepsis mot säljplaner för Vällingby centrum