”Vi jobbar hårt med tryggheten i centrum”

Smash'n'grab mot Åhléns i Vällingby
Flera smash and grab-kupper har skett i Vällingby centrum.
Under kort tid har det skett två smash and grab-kupper i Vällingby centrum. För ett år sedan satte man upp pollar för att bilar inte ska kunna ta sig in, men brottsligheten har inte minskat trots detta.
– Vi har lämnat in en ansökan om att sätta upp fler pollar, säger Ann Sonne, kommunikationsansvarig.

Natten till torsdag drabbades Vällingby centrum av en andra smash and grab-kupp under kort tid. För bara några veckor sedan körde även en bil rakt in genom entrén på Åhléns.

I december skedde även en kupp mot Nordea, ett antal gärningsmän tog sig in i källaren där ett valv med bankfack finns.

I januari 2017 satte man upp så kallade pollar, stolpar som ska förhindra rånare att komma in med bilar i centrum. Men dessa åtgärder har inte minskat brottsligheten då pollarna sitter för långt ifrån varandra.

– Besluten om pollarna ligger inte helt i våra händer eftersom att det är staden som äger marken. Vi har lämnat in en ansökan om att sätta upp fler pollar. Vi tycker självklart att det är jättetråkigt med den här typen av händelser och jobbar hårt för att Vällingby Centrum ska fortsätta vara en trygg handelsplats. Vi har en kontinuerlig dialog och samarbetar med vaktbolag, polis och butikernas säkerhetsansvariga,
säger Ann Sonne, kommunikationsansvarig.

Sedan februari 2017 har man även vidtagit fler åtgärder för att motverka brottsligheten. Man har förstärkt belysningen på utsatta platser, väktare har börjat patrullera vid öppning och stängning. Man har även uppdaterat kamerasystemet och utökat antalet kameror och infört nattlig rondering.