ANNONS

Etta i Vällingby såldes för 96 000 kvadraten

Mäklaren Yosef Lahlou har sålt Vällingbys dyraste etta någonsin på Jämtlandsgatan.
Mäklaren Yosef Lahlou har sålt Vällingbys dyraste etta någonsin på Jämtlandsgatan.
Ammorteringskravet gjorde att bopriserna mattades av i Stockholm förra året.
Eller vänta! Inte i västerort.
Nu är Hässelby-Vällingby stadsdelen där kvadratmeterpriserna på borätter ökat mest, inte bara i fjol utan de senaste tio åren.
Rekordettan har sålts på Jämtlandsgatan - för nära 96 000 kronor kvadraten.
ANNONS

När Lokaltidningen Mitt i går igenom Svensk Mäklarstatistiks siffror visar det sig att ett stadsdelsområde sticker ut. Hässelby-Vällingby.

Efter skenande bostadsrättspriser under 2015 mattades kurvorna av i fjol. Men västerorts priser fortsatte öka i nästan samma takt som tidigare. Under 2016 ökade snittpriset för en kvadratmeter i Hässelby-Vällingby med nära 6 000 kronor.

Det är den högsta siffran jämfört med samtliga stadsdelsområden och innebär ett snittpris på nära 42 400 kronor per kvadratmeter, en ökning med 16 procent. Alla andra stadsdelar ökade med under 10 procent.

Så här har snittpriset per kvadratmeter ökat i Hässelby-Vällingby


Källa: Svensk Mäklarstatistik

Men det finns snittpriser och så finns det rekordpriser. I början av året såldes stadsdelsområdets dyraste lägenhet någonsin sett till kvadratmeterpriset. Ettan på 18 kvadratmeter i Vällingby centrum gick för 1 725 000 kronor, vilket innebär 95 833 kronor kvadraten.

– Det är rekord med hästlängder. Utbudet var inte så stort när den såldes, medan efterfrågan var det. Det är en välplanerad minietta med balkong och bara 30 sekunder till tunnelbanan, säger mäklaren Yosef Lahlou på Fastighetsbyrån.

Yosef Lahlou på Fastighetsbyrån har sålt Vällingbys dyraste etta någonsin.

Han menar att Vällingby centrum blir allt mer attraktivt för köparna.

ANNONS

– Det är lite trendigt i dag med 50-talscentrumet och sakta men säkert blir det allt mer populärt med charmen som finns här. Nu har de som vill bo i till exempel Bromma tittat lite utanför och upptäckt Vällingby.

”Innerstan och andra förorter har redan haft en stark prisuppgång och nu börjar köparna söka sig hit”

Det senaste årets prisökning i Hässelby-Vällingby har gjort att västerort har sprungit om Älvsjö, Skärholmen, Järva och Farsta-Vantör i listan över stadsdelar som ökat mest procentuellt under en tioårsperiod.

– Innerstan och andra förorter har redan haft en stark prisuppgång och nu börjar köparna söka sig hit, säger Yosef Lahlou.

Martina Hultkrantz, mäklare på Mäklarringen, håller med.

– Det har varit en förhållandevis låg prisnivå här med tanke på det korta avståndet till innerstan. Det är här man får mest för pengarna så nära stan. Det är en upphämtning vi ser nu i Hässelby-Vällingby, motsvarande närområden har redan ökat i pris, säger hon.

Så mycket har kvadratmeterpriserna ökat på tio år


Källa: Svensk Mäklarstatistik

Det finns en ytterligare faktor som gör Hässelby-Vällingby attraktivt förutom de goda kommunikationerna – närheten till Mälaren. Och det är sjöutsikten som pressar upp priserna mest, enligt Martina Hultkrantz.

– I Hässelby strand finns många lägenheter med sjöutsikt och de ligger absolut högst i pris. Jag brukar kalla det för pensionärernas paradis.

Bara några stenkast bort är lägenheterna billigast – i Hässelby gård.

– Det är en knivskarp gräns mellan Hässelby strand och Hässelby gård, som har ett oförtjänt dåligt rykte. Det är något som vi försöker att jobba bort genom att trycka på att man här får ett lika bra boende som i andra delar, med närhet till tunnelbana, natur och vatten, säger Martina Hultkrantz.